Izvor: Tanjug | Sreda, 28.09.2016.| 10:03
Izdvojite članak Odštampajte vest

EPS će biti atraktivan za buduće investitore - Smanjeni gubici, poboljšana naplata potraživanja

Ministar finansija Dušan Vujović kaže da je situacija u EPS-u danas mnogo bolja nego pre četiri meseca, i da je kompanija poboljšala naplatu potraživanja i da smanjuje gubitke.

Vujović je rekao da očekuje kvalitetnije upravljanje u EPS-u, kao i da sam EPS postane efikasniji, da investira u obnovljive izvore energije kako bi postao kompanija koja će biti atraktivna i stranim investitorima na duži rok.

Na pitanje kako će se, nakon poskupljenja struje od 1. oktobra, kontrolisati da taj novac ne ode na potrošnju i plate u EPS-u, ministar je odgovorio da se to rešava kvalitetnim upravljanjem u samom preduzeću.

- Postoji kredit Evropske banke za obnovu i razvoj od 200 mil EUR koji se sada približava stanju da može da bude povučen, a to je pretpostavljalo određene promene u kvalitetu, strukturi i broju menadžera u EPS-u - naveo je Vujović.

EPS je godinama ranije, kako je dodao, imao logiku da bude na pozitivnoj nuli, da ne treba da ostavi previše viška, da ne treba da uplaćuje neke velike dividende državi, što su neka druga javna preduzeća radila.

- Očekujem da EPS bude jedno javno preduzeće koje će ne samo biti konkurentno na svetskom nivou, nego koje će biti atraktivno za buduće investitore - istakao je.

Upitan koliko će biti poskupljenje struje u sledećoj godini, Vujović je rekao da će sve stare računice biti predmet preispitivanja kao što su predmet periodičnog preispitivanja i sve druge fiksne veličine koje uređuje država.

- To je dobra praksa sa kojom ćemo nastaviti - kazao je ministar, dodajući da je ta procedura ove godine rezultirala minimalnim povećanjem cena struje.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.