Izvor: eKapija | Utorak, 27.09.2016.| 15:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Oporezivanja zarada, zadržavanje ključnog kadra, finansiranje - Šta muči srpske preduzetnike?

Čak 68% preduzetnika u Srbiji uspelo da izgradi brzorastuće kompanije iz prvog pokušaja, 82% njih započelo je poslovanje samostalno ili u saradnji sa partnerom, a 74% preduzetnika koje vode najuspešnije kompanije u Srbiji ima visoku strčnu spremu. Više od polovine njih (59%) smatra da će jedan od najvećih izazova u budućem poslovanju biti pronalazak i zadržavanje ključnog kadra, dok čak 90% najuspešnijih srpskih preduzetnika ističe da bi preduzetništvo dodatno podstaklo snižavajne stope oporezivanja zarada, navodi se, između ostalog u istraživanju "Prvi EY Preduzetnički barometar" koje je danas predstavljeno javnosti na konferenciji u Beogradu.

Istraživanje je sprovela revizorsko konsultantska kompanija EY (Ernst & Young) u okviru projekta EY Preduzetnik godine, a podržalo ga je Ministarstvo privrede Republike Srbije u sklopu programa "Godina preduzetništva 2016".

Ivan Rakić, generalni direktor kompanije EY u Srbiji, istakao je značaj preduzetništva i njegove uloge u podršci inovacijama i rastu domaće privrede.

- Tokom višegodišnjeg sprovođenja programa EY Preduzetnik godine u Srbiji, imali smo privilegiju da se upoznamo sa poslovanjem najuspešnijih preduzetnika u Srbiji, kao i sa najvećim izazovima u njihovom poslovanju, preprekama koje su uspešno premostili i koracima koje su preduzeli u cilju dostizanja poslovnih uspeha. Sa velikom željom da doprinesemo daljem razvoju srpskog preduzetništva pristupili smo izradi studije EY Preduzetnički barometar. Stoga se nadam da će ovi rezultati kao i ključne preporuke koje smo predložili biti dobra polazna osnova za razvoj preduzetničke kulture u našoj zemlji - rekao je Rakić.

Sa konferencije
On je dodao da su najveći izazovi sa kojima se susreću privrednici - izvori finansiranja, usklađivanje obrazovanog sistema sa potrebama privrede, kao i razvijanje preduzetničke kulture.

Ana Milić, šefica Odeljenja za poslove sa privredom ProCredit banke, je izjavila da su uslovi te banke za kreditiranje mnogo povoljniji nego ranije.

- ProCredit banka je već više od 15 godina posvećena podršci razvoju preduzetništva u Srbiji i stvaranju uslova da se poslovne ideje u našoj zemlji jednostavnije, brže i uspešnije realizuju. Ovogodišnji EY Preduzetnički barometar jasno pokazuje koji su to ključni izazovi sa kojima se privrednici u našoj zemlji susreću, a na svima nama je da zajedničkim snagama pronađemo način na koji bi ti izazovi mogli da se prebrode, ali i da se u njima prepozna šansa za dalji privredni rast u Srbiji - istakla je Milić.

O svom poslovnom putu govorili su i vlasnik kompanije Termovent Komerc Dušan Perović i Darko Budeč, vlasnik kompanije Buck.

Najvažniji rezultat ove studije, kako poručuju iz EY, jeste izrada preporuka, koje se, kako ističu, ne tiču samo Vlade Republike Srbije, već i samih preduzetnika i korporacija.

Preporuke

1. Akcije vlade:

- Promovisanje snage preduzetništva

- Ukloniti stigmu neuspeha

- Stvaranje prilika za umrežavanje

2. Perspektiva preduzetnika

- Promovisati priče o uspehu

- Pomoći sledećoj generaciji preduzetnika

3. Korporativna perspektiva

- Sponzorisati inkubatore i akceleratore razvoja

- Prepoznati doprinose i uspehe preduzetnika

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.