NavMenu

Srbija dala najveći doprinos privrednom rastu u regionu - Nova radna mesta najveći izazov za Vladu

Izvor: Beta/Tanjug Utorak, 27.09.2016. 13:04
Komentari
Podeli
Lazar Šestović (Foto: YouTube/screenshot)Lazar Šestović
Srbija je jedan od lidera u regionu sa trenutnom projekcijom privrednog rasta od 2,5% u ovoj godini, ali taj rast može još da se poveća, ocenio je danas glavni ekonomista Svetske banke za Srbiju Lazar Šestović.

- To zavisi da od toga da li će se ponovo povećati tražnja za srpskom robom odnosno da li će izvoz ponovo nastaviti da raste kao u prvih četiri, pet meseci ove godine - rekao je on i dodao da je izvoz postao faktor rasta srpske privrede, dok je drugi faktor rasta oporavak domaće potrošnje domaćinstava i države.

Šestović je naglasio i da je važno što su povećane kapitalne investicije i ocenio da to stvara potencijal za rast i u narednom periodu, jer su započeti mnogi kapitalni projekti. On je ocenio da će se izgledi za rast poboljšati i u 2017. godini, jer postoje brojni ohrabrujući faktori.

Među njima su, kako je naveo, i reforma državnih i javnih preduzeća, jer su potrebe za subvencijama manje i konačno država ne mora stalno da finansijski pomaže neka preduzeća.

Naglasio je i da je veliki pomak napravljen i po pitanju građevinskih dozvola, jer je procedura pojednostavljena i transparentna, što pokazuje i povećan broj izdatih dozvola i veća vrednost građevinskih radova.

Šestović je rekao da je pozitivno što je stopa nezaposlenosti smanjena, ali je negativno što i dalje veliki broj ljudi pronalazi posao u neformalnom sektoru. Prema njegovim rečima, racionalizacija u javnom sektoru je ključni faktor za stvaranje ušteda u budžetu.

- Do sada su učinjene velike uštede. Srbija će u 2016. godini potrošiti na plate i zarade 1% BDP manje nego pre dve godine kada je taj program dogovoren. To je otprilike oko 300 mil EUR uštede - rekao je on.

On je ocenio da je dosta toga već urađeno, odnosno usvojeno je nekoliko sistemskih zakona, uvedena je bolja evidencija o broju zaposlenih i primanja, a na snazi je i odluka o zabrani novog zapošljavanja u javnom sektoru.

Zemlje Jugoistočne Evrope beleže povećanje rasta i smanjenje visokih stopa nezaposlenosti, a Srbija je dala najveći doprinos ovakvom trendu, izjavila je direktorka Svetske banke za Jugoistočnu Evropu Elen Goldstin i istakla da je Srbija povećala stopu zaposlenosti sa 4,7% u ovoj godini, i da je oborila stopu nezaposlenosti u drugom kvartalu na 15,2%.

Srbija, prema njenim rečima, beleži skok sa 0,7% prošle godine nakon poplava koje su pogodile zemlju 2014. godine, na očekivanih 2,5% ove godine. Svetska banka takođe predviđa trend nastavka umerenog rasta i tokom 2017. godine, pri čemu se za Srbiju predviđa da će on dogodine biti 2,8%, a 2018. godine 3,5%.

Nova radna mesta najveći izazov za Vladu Srbije

(Foto: aslysun/shutterstock.com)
Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen izjavio je da će otvaranje novih radnih mesta i stimulisanje privrednog rasta biti najveći izazov za Vladu Srbije u narednom periodu.

- To je teško, jer se Srbija takmiči sa zemljama koje su već u Evropskoj uniji, kao što je Bugarska i Rumunija, koje imaju isti problem, kao i sa susednim zemljama - rekao je on i objasnio da te zemlje imaju iste mogućnosti i šanse, odnosno imaju jeftinu radnu snagu, slične veštine, kvalifikacije i poslovno okruženje.

Rekao je i da je pitanje šta to Srbija može da uradi što će je razlikovati od drugih zemalja kako bi se stvorila mogućnosti za rast.

- To znači unapređenje sektora obrazovanja odnosno školovanje stručnjaka prema potrebama firmi i rešavanje problema javnih preduzeća - rekao je Verheijen i dodao da treba da se iskoriste šanse transfera inovacija i tehnologija, kako bi se formirala bolja startap preduzeća.

Ocenio je da predstoji puno izazova kako bi Srbija postala atraktivna zemlja. - Ako to ne uradimo u periodu od tri do četiri godine, ponovo će se pojaviti struje koje će da nas odvuku u prošlost - naglasio je on i dodao da se to ne sme dozvoliti i da je potrebno razviti veštine i znanja koje će omogućiti zapošljavanje mladih i onih koji su izgubili posao usled restrukturiranja preduzeća.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.