NavMenu

Na bivšem aerodromu kod Bojnika podignute plantaže voća na 18 hektara - U planu i izgradnja hladnjače

Izvor: Jugmedia Utorak, 27.09.2016. 08:51
Komentari
Podeli
Na delu nekadašnjeg vojnog aerodroma kod Bojnika podignuti su zasadi voća sa sistemima za navodnjavanje, prehranu i zaštitu od grada kakvi do sada nisu viđeni na teriotriji Jablaničkog okruga.

Na mestu koje su do pre tri godine "krasile" deponije smeća, danas su nanizane plantaže krušaka, jabuka i šljiva sa pomoćnim objektima i vidikovcem sa koga puca pogled na panoramu Bojnika i okoline, jednog od najsiromašnijih mesta u Srbiji.

Posed od 21 hektara, od koji blizu 18 pod voćem, vlasništvo je Dragana Đorđevića (34), jednog od najmlađih preduzetnika u Leskovcu. Kada je na aukciji kupio parcelu, nije ni slutio da će narednih godinu dana izbacivati na stotine kamiona smeća, rastinja i grudobrane sa piste, koja se samo naslućivala, ali i da ceo prostor poravna i pripremi za sadnju.

- Bio je to za mene novi izazov u poslu. S jedne strane, hteo sam na konkretnom primeru da pokažem kako se zapušteno zemljište može privesti pravoj nameni, a s druge strane sam se poveo za sopstvenim ubeđenjem da je poljoprivreda, posebno voćarstvo, budućnost Srbije - objašnjava Đorđević koji je parcelu kupio na licitaciji.

Najstariji zasad je onaj sa kruškama, na površini od oko 7 hektara sa sortama viljemova, karmen i santa. Jabuke su zasađene na 9 hektara. Najzastupljeniji je zlatni rajder, zatim greni smit, ajdared, gala i red čif, dok su šljive sorte čačanska rodna i stenlej posađene na oko 800 ari. Voda za navodnjavanje zahvata se iz arterskih bunara.

- Sadili smo veći broj sorti koje sazrevaju i beru se u rasponu od 15 dana. Berba jabuka i krušaka je završena pre nekoliko dana, prvi rod šljiva očekujemo naredne godine. Naša su očekivanja da za 5 godina imamo prinos od 8 do 10 vagona po hektaru - objašnjava.

Plantaža je obogaćena i torom u kome se uzgajaju svinje mangulice i kućicama gde se predahne posle napornog rada, pa ceo kompleks odaje utisak raskošnog i uređenog ranča.

Inače, Đorđević je i vlasnik uspešne trgovine Expert stil u Leskovcu, gradu u kome se još njegov deda bavio privatnim preduzetništvom.

- Da, znam da je poljoprivreda, za razliku od trgovine, nestabilan i rizičan posao, da su ulaganja velika i da prinosi ne zavise samo od uloženog truda već i od vremenskih prilika. Uprkos tome, uživam u ovom poslu, imam veliku podršku supruge i troje dece, ali i ostalog dela porodice. Veoma sam zahvalan na pomoći i podršci i ljudima iz Poljoprivredne savetodavne stručne služba u Leskovcu, kao i Ministarstvu poljoprivrede - objašnjava Dragan Đorđević, vlasnik najmodernijih plantaža voća u leskovačkom kraju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Počinje prijava za 20.000 dinara za đake u Beogradu

Prijavljivanje za 20.000 dinara, koje će sve beogradske porodice dobiti po detetu koje pohađa osnovnu i srednju školu, kao i za kartice za besplatan ulazak na gradske bazene tokom letnje sezone počinje danas, objavio je Beoinfo. U svim osnovnim i srednjim školama u Beogradu od danas pa do kraja leta moći će da se prijavi za 20.000 dinara, a sve informacije građani će moći tamo da dobiju. Princip će biti isti ili sličan kao kada su se

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.