Izvor: Sputnik | Ponedeljak, 26.09.2016.| 11:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kosovska agencija za privatizaciju radi studiju izvodljivosti rudnika Trepča

(Foto: Kuznetcov_Konstantin/shutterstock.com)
Kosovska agencija za privatizaciju potpisala je ugovor sa nemačkom kompanijom HPC u konzorcijumu sa renomiranom svetskom kompanijom Ernst&Young za pružanje profesionalnih usluga za sprovođenje studije izvodljivosti Trepče, sa strateškom orijentacijom za njen razvoj, po ceni od 598.920 EUR.

Ugovor je trebalo da bude potpisan početkom jula, ali je potpisivanje odloženo zbog razmatranja žalbe Telu za reviziju nabavki, navodi portal KosSev.

Studija izvodljivosti leži u dve oblasti — dalji razvoj Trepče uz oslanjanje na trenutnu situaciju, nova tržišna kretanja, tehnologija i isprobavanje novih poslovnih modela za eksploataciju rude do finalnog proizvoda i davanje preporuke za strateški pristup u vezi sa sprovođenjem novih aktivnosti za postizanje dodatne vrednosti, navodi se u saopštenju Kosovske agencije za privatizaciju.

Osim toga, ova studija daće preporuke o najboljim alternativama za revitalizaciju i transformaciju Trepče, a takođe će potencijalnim investitorima ponuditi potrebne podatke i informacije za dalje investicije. Agencija kontinuirano sarađuje sa parlamentom takozvane Republike Kosovo i koordinisala je svoje aktivnosti kako bi se ugovor potpisao na vreme.

KAP i Trepča su već završili deo posla, uključujući preliminarne analize kreditnih zahteva, registraciju imovine preduzeća i izveštaj o proceni mineralnih rezervi.

Ova studija prethodiće planu o reorganizaciji Trepče, a odbor i menadžment KAP su u potpunosti posvećeni i obavezuju se da preduzmu sve neophodne korake u okviru svojih ovlašćenja kako bi se uspešno ispunio ovaj cilj i postiglo konačno rešenje, povoljnije za budućnost Trepče.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.