NavMenu

Inovacijama rešavaju probleme klimatskih promena - Prvi beogradski Klimaton 28. oktobra 2016.

Izvor: Tanjug Petak, 23.09.2016. 17:51
Komentari
Podeli
Privredna komora Srbije u saradnji sa Climate-KIC 28. oktobra organizuje prvi beogradski Klimaton - skup posvećen klimatskim promenama, koji će biti održan istovremeno u više od 100 velikih gradova širom sveta.

- Reč je o globalnom događaju koji traje u kontinuitetu 24 sata - saopštila je PKS.

Climate-KIC je jedno od najvećih javno-privatnih partnerstava u EU, koje rešava problem klimatskih promena kroz inovacije.

Cilj Klimatona je obrazovanje buduće generacije klimatskih lidera koji će se edukovati kako da klimatske promene rešavaju kroz četiri prioritetne teme: urbana područja, korišćenje zemljišta, proizvodni sistemi, metrika odlučivanja i finansije.

Svaka osoba svakoga dana proizvodi, direktno ili indirektno, određenu količinu ugljen dioksida i drugih gasova staklene bašte koji se emituju u atmosferu. Ove emisije su rezultat vožnje automobila, grejanja domova tokom zime, letenja na omiljene destinacije, bacanja smeća i mnogih drugih stvari. Sveukupna količina ovih emisija, izražena u ekvivalent tonama ugljen-dioksida, opisuje vaš "ugljenični otisak".


Ugljenični otisak se može izmeriti na svim nivoima: po osobi, po domaćinstvu, po kompaniji, po gradu, po zemlji...

PKS poziva preduzetnike, inovatore, studente i projektante da se udruže u timove i provedu 24 časa zajedno, kako bi pronašli inovativna rešenja za smanjenje ugljeničnog otiska grada Beograda.

Ta rešenja mogu da uključe oblasti kao što su merenje CO2 emisija, poboljšani javni prevoz, energetski efikasne zgrade, alternativna goriva i izvori mobilne energije, snabdevanje električnom energijom iz niskougljeničnih izvora, strateško planiranje prostora i mnoge druge.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.