Izvor: Južne vesti | Petak, 23.09.2016.| 14:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

Niška Toplana podigla kredit od 250 miliona dinara - Vraćanje dugova uoči grejne sezone

(Foto: Svietlieisha Olena/shutterstock.com)
Kako bi se isplatila dugovanja Jugorosgasu i grejna sezona počela na vreme, niška Toplana podigla je kredit, a žirant joj je još jedno javno preduzeće - Objedinjena naplata. Direktor Toplane Zoran Stojanović kaže da su tri rate od po 50 miliona dinara već podignute iz banke i uplaćene Jugorosgasu, a da će još dve biti realizovane u novembru.

- U istom danu kada legnu sredstva iz banke, istog trenutka se transferišu ka Jugorosgasu kako bismo mogli na vreme da krenemo sa grejnom sezonom. U novembru postajemo ponovo kreditno sposobni i tada ćemo da podignemo još te dve partije od po 50 miliona dinara - kaže direktor.

Da će Toplana kredit otplaćivati na vreme i u skladu sa ugovorom garantuje Objedinjena naplata čija dirktorka Jelena Stojanović kaže da to već postalo praksa i da do sada nikakvih problema u davanju jemstva Toplani nije bilo.

- Uvek smo izlazili u susret Toplani i jemstvo se daje na osnovu odluke Nadzornog odbora i uz saglasnost Gradskog veće. Toplana sada ima povoljniji kredit nego ranijih godina i ja verujem da će oni to na vreme servisirati - kaže Stojanovićeva.

Pre uzimanja kredita, na dan 31. jula 2016, ukupna dugovanja prema Jugorosgasu bila su oko 600 miliona dinara, što je moglo da stvori probleme u isporuci gasa i ugrozi početak grejne sezona koja zvanično počinje za koji dan.

Gradsko veće je na sednici poslednjeg dana avgusta, pored pomenutih 250 miliona, odobrilo Toplani uzimanje kredita od 40 miliona dinara koje bi trebalo da se iskoristi samo za tekuće poslovanje.

Kako je obrazloženo u odluci o odobrenju kredita, ovaj novac se uzima od banaka kako bi se "prevazišao problem neuravnoteženosti troškova i naplate".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.