Izvor: Dnevnik | Petak, 23.09.2016.| 12:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kinezi i Arapi za investicije biraju Srbiju - Turci idu u Makedoniju, Rusi u BiH i Crnu Goru...

(Foto: Santiago Cornejo/shutterstock.com)
Srbija je bolja za investitore od Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine, a lošija od zemalja EU, s tim što je Bugarska neznatno bolja od nas, pokazalo je istraživanje Američke privredne komore o poslovnom okruženju u Srbiji.

Pošto se sve države u regionu bore za strane investicije, jasno je da Srbija u toj utakmici mora uvek da ponudi nešto više da bi investitori izabrali da ulažu upravo ovde. Jer, da bi neka zemlja uspela da privuče strani kapital, mora prethodno stvoriti povoljnu investicijsku klimu kao što su stabilni uslovi privređivanja, socijalna i politička stabilnost, mogućnost uvećanja uloženog novca, razvijena infrastruktura i obezbeđene subvencije za radna mesta.

Bez toga, Srbija ne može ravnopravno sa zemljama regiona učestovati u privlačenju stranih investicija. Tim pre što strane investicije ne donose samo dobit u novcu koji se u zemlju unese već i ideje i najnovije tehnike menadžmenta, odnosno najsavremeniji način vođenja poslovanja, koji nam i te kako trebaju.

Srbija je poslednjih godina uspela da privuče velike strane investitore iz Kine i Saudijske Arabije i Nemačke, ali i iz SAD. Najveći investitori u Srbiji u protekloj deceniji bili su Telenor, Gazprom, Fiat automobili, lanac Delhaize, Philip Morris, Stada Hemofarm i drugi.

Generalno gledano, najviše ulagača došlo je iz Nemačke, zatim iz Austrije, Italije, Slovenije, Francuske, Italije, Norveške, Belgije, Grčke, SAD , Rusije i Hrvatske. Za protekle dve i po godine Srbija je kroz subvencije pomogla dolazak 35 investitora, čija je ukupna vrednost investicija 738 mil EUR. U to ime, kroz podsticaje, iz državne kase im je dodeljeno ukupno 162,1 mil EUR. Po navodima Ministarstva privrede, tim investicijama biće otvoreno ukupno 18.944 nova radna mesta u različitim regijama Srbije, i u različitim industrijama.

U Hrvatsku najviše ulažu investitori iz Austrije, Mađarske, Nemačke, Luksemburga, Francuske, Italije, Švedske. Najveći strani investitor u toj državi je mađarska Mol grupa. Protekle dve godine povećao se broj stranih investitora iz Turske. U BiH najviše ulažu Austrija, Hrvatska, Srbija, Slovenija, Nemačka, a poslednjih godina beleži se snažan ulazak ruskog kapitala na bosanskohercegovačko tržište.

U Crnu Goru najviše ulažu Rusi, Mađari, Švajcarci, Austrijanci, Britanci, Kiprani, Turci, Arapi, Italijani. Poslednjih godina značajne strane investicije u Makedonije došle su iz Austrije i Turske, ali dosta ih je i iz SAD, Nemačke i Belgije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.