Izvor: Novosti | Četvrtak, 21.02.2008.| 10:09
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srpsko bankarsko tržište, prema procenama, vredno 21 milijardu EUR - Banca Intesa predvodnik

(Foto: b)

Bankarsko tržište Srbije, prema istraživanju Erste banke ostaje iscepkano, a pet najvećih banaka drže 44% kapitala. Raiffeisen banka je na srpskom tržištu izgubila vodeću poziciju i sada je prva Banca Intesa sa 11% tržišnog udela.

Na trećem mestu, prema izveštaju baziranom na nacionalnim statistikama, jeste Hypo Alpe-Adria banka sa 9,2% udela u ukupnoj bilansnoj aktivi. Slede Komercijalna banka, u vlasništvu države, sa 8,4 i Eurobank EFG sa 5,3%.

Najveći pomak u prošloj godini ostvarila je AIK banka, koja je povećala udeo na tržištu sa tri na 4,8%. Analitičari procenjuju da se AIK banka popela lane na listi najvećih banaka prema udelu na tržištu na 6. sa 11. mesta u 2006.

Gotovo svi vodeći igrači na srpskom bankarskom sektoru u većinskom su stranom vlasništvu, dok mali pripadaju državi.

U trećem kvartalu lane, bankarsko tržište u Srbiji dostiglo je 21 milijardu EUR bilansne aktive i bilo je četvrto po veličini u jugoistočnoj Evropi, navedeno je u izveštaju austrijske banke.

Od početka 2007. do trećeg kvartala te godine krediti su na srpskom tržištu porasli 39%, uglavnom zahvaljujući povećanju pozajmica stanovništvu za više od 50%.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.