NavMenu

Kruševački Rubin očekuje 20% bolji rod grožđa u 2016. - Godišnja proizvodnja oko devet miliona litara vina

Izvor: Beta Petak, 23.09.2016. 09:20
Komentari
Podeli
(Foto: Alexander Chaikin/shutterstock.com)
Generalni direktor Rubina iz Kruševca Zoran Bekrić kaže da će ove godine rod grožđa biti veći za oko 20% nego prošle, ali je kvalitet malo lošiji jer je bilo više kišnih nego sunčanih dana.

- S naših plantaža očekujemo oko sedam miliona kilograma, a iz otkupa još oko pet do šest miliona kilograma. Mi težimo da povećamo izvoz. Prisustni smo na tržištu EU, Rusije i Kine. Sada smo krenuli i sa izvozom žestokih alkoholnih pića u Rusiju - rekao je Bekrić.

Rubin godišnje proizvodi oko devet miliona litara vina i oko pet miliona litara žestokih alkoholnih pića, a od toga se izvozi 10-15%.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je u četvrtak, 22. septembra, prisustvovao početku berbe grožđa na plantaži Rubina u Dobričevu kod Ćuprije, ocenio je da je godina bila rodna.

- Vinograd zahteva ogroman rad i trud. Ja sam sebi formirao jedan mali vinograd i znam kakva je muka kada gledate u nebo da li će kiša i kada će sunce. Ja želim svim poljoprivrednicima da imaju dobar rod i da naprave dobro vino - rekao je Nikolić.

On je naglasio da Srbija "sa ovakvom zemljom i suncem" zaslužuje i da ima dobre vinare.

- Cenim Rubin jer je to stara škola. Drago mi je što je nastavio da radi i što podstiče druge. Stručnjaci Rubina pomažu drugima da osnuju svoje vinarije. Samo nam nedostaje ime, a inače naša vina ne zaostaju za svetskim - ocenio je Nikolić.

Rubinovi vinogradi u Dobričevu kod Ćuprije se prostiru na oko 200 hektara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.