Izvor: eKapija | Petak, 23.09.2016.| 08:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

Medijsko tržište u Srbiji sve složenije - SBB kupio IKOM, Telekom testira novi digitalni TV servis

(Foto: Ivana Vuksa)
Telekomunikaciono tržište u Srbiji postepeno se kreće prema ukrupnjavanju, nakon što su Srpske kablovske mreže (SBB), vodeći operator digitalne i analogne kablovske televizije, širokopojasnog interneta i fiksne telefonije u Srbiji, potpisale ugovor o kupovini 100% udela u kompaniji IKOM (Interaktivne kablovske objedinjene mreže).

Jovana Lukić, direktor za odnose sa javnošću SBB-a, rekla je tim povodom da SBB na ovaj način nastavlja širenje svog poslovanja i mreže korisnika, dodajući da je ukrupnjavanje operatora logičan korak i trend u celom svetu. Prema njenim rečima, zahtev za odobrenje transakcije predat je Komisiji za zaštitu konkurencije prema uobičajenim regulatornim propisima.

- Zbog veličine i povezanosti u celom regionu, kao i daljih ulaganja United Grupe u mrežu i usluge, i korisnici IKOM-a će imati pristup najnovijim tehnologijama i sadržajima - izjavila je Lukić.

Ukoliko se utvrdi da nema opasnosti od mogućeg dominantnog položaja na tržištu, SBB će postati jedan od najvećih telekomunikacionih operatera u jugoistočnoj Evropi.

Kako prenose pojedini mediji, ova kupovina je dugo pripremana i predstavlja deo dugoročne strategije američkog investicionog fonda KKR, koji je 2013. kupio SBB za više od 1 mlrd EUR. Navodno, KKR želi da od Beograda napravi telekomunikacioni i digitalni centar u jugoistočnoj Evropi, a da bi to ostvarili nastoje da kupe sve kompanije u ovoj oblasti koje mogu. IKOM pored osnovnog i digitalnog paketa kablovske televizije ima i kablovski internet, ali i fiksnu telefoniju i zato je, navodno, bio interesantan za menadžment i vlasnika KKR Dejvida Petreusa.

Najmanje mesec dana do odobrenja Komisije za zaštitu konkurencije

Iz Komisije za zaštitu konkurencije eKapiji je potvrđeno da je 13. septembra SBB podneo prijavu koncentracije koja nastaje preuzimanjem privrednog društva IKOM. Zakon o zaštiti konkurencije propisuje da Komisija, u ovim slučajevima, ima dve mogućnosti – skraćeni postupak odobravanja koncentracije i ispitivanje koncentracije po službenoj dužnosti.

Rok za donošenje rešenja u skraćenom postupku je 30 dana (čl. 65 ZZK) i počinje da teče od dana dostavljanja kompletne prijave. Ako se tokom postupka ispitivanja utvrdi da zajednički tržišni udeo učesnika u koncentraciji na tržištu Republike Srbije iznosi najmanje 40%, odnosno ako osnovano pretpostavi da koncentracija ne ispunjava uslove dozvoljenosti iz člana 19. ovog zakona, kao i u slučaju druge koncentracije koja nije odobrena u skladu sa ovim zakonom, Komisija pokreće postupak ispitivanja koncentracije po službenoj dužnosti.

(Foto: Maxx-Studio/shutterstock.com)
Rok za donošenje rešenja u postupku ispitivanja koncentracije je četiri meseca od dana pokretanja postupka po službenoj dužnosti.

- Zakonska obaveza i praksa Komisije, koja se oslanja i na praksu Evropske komisije, jeste da zbog interesa postupaka koji su u toku, ali i interesa samih stranaka u takvim postupcima, ne daje informacije koje bi mogle da ugroze dalje sprovođenje postupka, ili na bilo koji način u javnosti prejudiciraju odluku Komisije, kao ni precizan datum za okončanje ovog postupka - navodi se u odgovoru Komisije za zaštitu konkurencije na pitanja eKapije.

Nove tehnologije i novi igrači na tržištu

Na pitanje da prokomentariše kupovinu IKOM-a, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Miroljub Radojković, navodi da ukrupnjavanje operatora nije trenutno najznačajnija promena na medijskom tržištu.

- Uvođenje programskog paketa u trećem multipleksu i početak, za sada probnog, rada Antene Plus, zajedničkog poslovnog poduhvata Telekoma Srbija i JP Emisiona tehnika i veze, doneće potpuno novi način gledanja televizije. Pomoću dodatne opreme koju obezbeđuje operator svi gledaoci primaće digitalni TV signal putem regularne antene, krovne ili sobne, i moći će da prate program po mnogo nižoj ceni – najavljena je pretplata od oko 800 dinara. Usluga je dostupnija i jeftinija, a nisu vam potrebni ni internet ni fiksna telefonska linija. Tako će kablovski operatori izgubiti značajan deo tržišnog kolača – kaže u razgovoru za "eKapiju" profesor Radojković.

On smatra da je tačna primedba javnosti i nacionalnih emitera da nisu u potpunosti ispoštovani propisi kada je reč o pojavljivanju novog digitalnog TV servisa bez raspisanog konkursa. Ipak, pošto je formalno, prema navodima REM-a, u pitanju "probna dozvola", odnosno "testiranje signala i podešavanje tehničkih parametara mreže", naš sagovornik očekuje da će nakon tog perioda cela stvar, na određeni način, biti prevedena u legalne pravne okvire.

Ostaje pitanje da li će tada kablovski operatori reagovati na sličan način poput televizija sa nacionalnom frekvencijom, jer borba za pretplatnike uvođenjem novih tehnologija očigledno postaje sve oštrija.

Tržišno učešće vodećih operatera u 2015. godini

- SBB 47%
- Telekom Srbija 25%
- Pošta 5%
- IKOM 4%
- Copernicus Technology 4%
- Copernicus Vector 3%
- Sat - Trakt 2%
- Ostali 10%

M.A.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE