Izvor: B92 | Četvrtak, 22.09.2016.| 14:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Počinje 56. Oktobarski salon

Ovogodišnji 56. Oktobarski salon, čija je tema "Ljubavni zanos: prolazna emocija u savremenoj umetnosti", biće svečano otvoren u petak, 23. septembra, u Muzeju grada Beograda. Svoje radove predstaviće 67 umetnika iz 26 zemalja, od kojih su 19 iz Srbije.

Selektor i kustos 56. Oktobarskog salona Dejvid Eliot objasnio je da ovogodišnja manifestacija predstavlja savremenu umetnost koja proizlazi iz ljudskih emocija, a da je ideja da se vidi kako umetnost zrači i dostiže širu javnost.

Eliot je objasnio da u današnjem materijalističkom dobu savremene politike u kome je karakteristika javnog života, s relativno malo izuzetaka, birokratsko prikrivanje stečenih interesa, pohlepa, podmuklost, glupost i bes, Oktobarski salon fokusira se na ljubav kao temu i prizmu kroz koju se posmatra svet.

Selektor je takođe želeo da u okviru 56. Oktobarskog salona napravi omaž slavnoj prošlosti manifestacije prikazivanjem radova brojnih umetnika koji još uvek nemaju pristup međunarodnim platformama i to rame uz rame s delima renomiranih umetnika.

- Oktobarski salon biće posvećen ulozi emocije u savremenoj umetnosti i načinima na koje se ona može dočarati, a da to ne bude niti banalni, niti kič - precizirao je Eliot.

Oktobarski salon će trajati do 6. novembra.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.