NavMenu

Zabrinuti trgovci - "Mercator" nema nameru da menja poslovnu politiku

Izvor: Novosti Sreda, 20.02.2008. 13:03
Komentari
Podeli

Osam incidenata za samo deset dana zabeleženih u objektima slovenačkog "Mercator" širom Srbije zabrinule su trgovce, ali to, kako kažu, neće uticati da promene poslovnu politiku u našoj zemlji.

Svi njihovi tržni centri u Srbiji u utorak su radili bez problema. Sanja Šegrt, iz Sektora za odnose s javnošću ove slovenačke kompanije, izjavila je da je "Mercator" apolitičan i da nije nikome naklonjen. Kako je istakla, pripreme za otvaranje "Mercator centra" u Nišu teku po planu, koje se očekuje 6. marta.

- "Mercator S" kao ćerka poslovnog sistema ljubljanskog "Mercatora" je srpska firma sa sedištem u Novom Sadu, koja ovde pravi prihod i u Srbiju ga i ulaže - rekla je u utorak na konferenciji za novinare u Nišu Sanja Šegrt.

- U Nišu smo samo zakupci, a niko ne bi trebalo da ruši nešto gde rade samo Nišlije. Posle nedavnih protesta kamiondžija ispred čačanskog "Mercatora", ovaj centar u utorak je radio uobičajeno. Iako u ovoj trgovini niko ne želi da komentariše blokadu šleperima i lažne dojave o podmetnutim bombama, najnovija dešavanja su očigledno uticala na promet u hipermarketu. Kupaca je u ovom "Mercatoru" bilo osetno manje nego prethodnih nedelja.

Alpskim privrednicima, iako to teško priznaju, svakako nije svejedno. Uoči "priznanja Kosova" od strane slovenačke vlade, 1.100 menadžera iz ove zemlje zatražilo je od svog ministra inostranih poslova Dimitrija Rupela da "uzmu u obzir i interese slovenačke privrede i da Slovenija ne bude prva ili među prvima koja će priznati Kosovo".

Prema statističkim slovenačkim podacima, od 2002. godine, zaključno sa septembrom 2007. godine, slovenačke investicije dostigle su 1,2 milijarde EUR. Oni dosta ulažu u trgovinu, prehrambenu i metaloprerađivačku industriju, grade nove hiperamarkete, razna postrojenja...

Saradnja između Slovenije i Srbije poslednjih godina beleži intenzivan rast, ali i dalje je jednosmerna. Robna razmena za 11 meseci prošle godine povećana je za 55% u odnosu na isti period 2006. godine i iznosi 1.023,5 mil USD. Još izvozimo sirovine, i nismo konkurentni, dok uvozimo novinsku hartiju, belu tehniku, lekove...

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.