Izvor: Novosti | Sreda, 21.09.2016.| 08:38

Hotel Bristol u Beogradu ostaje vojni

(Foto: Google Maps)
Hotel Bristol, spomenik kulture Beograda, najverovatnije će ostati u sastavu Ministarstva odbrane, za razliku od zgrade Iskre i prodajnog salona Simpa koji su eksproprijacijom pripali Republici Srbiji i gradu Beogradu, da bi kasnije bili preneti u vlasništvo preduzeća Beograd na vodi.

Ipak, iz ovog ministarstva ne kriju da su predstavnici Beograda na vodi nedavno premeravali ovo zdanje staro više od 100 godina.

Hotel u Karađorđevoj 50, spomenik je kulture i pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda. Zdanje je u vlasništvu Republike Srbije, a šezdesetih godina prošlog veka dat je na korišćenje Ministarstvu odbrane, odnosno Vojnoj ustanovi Dedinje.

- Predstavnici preduzeća Beograd na vodi i Kompanije Eagle hills obraćali su se početkom godine Ministarstvu odbrane sa molbom da im se omogući vizuelni pregled unutrašnje konstrukcije objekta i mreža u hotelu. Do kraja maja 2016. izmereni su i gabariti objekta - navode iz Ministarstva odbrane.

Iz ovog ministarstva ističu i da se hotel Bristol i dalje vodi kao perspektivan objekat, koji je neophodan sistemu odbrane, te da se ne nadaju eksproprijaciji.

Inače, zgrade Simpa i slovenačke Iskre eksproprisane su aprila ove godine, na osnovu Zakona o utvrđivanju javnog interesa, po posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole radi realizacije projekta Beograd na vodi.

Tako su se prodajni salon vranjanske kompanije veličine 3.431 kvadrata i objekat Iskre od 1.216 kvadrat našli u vlasništvu Republike Srbije i grada Beograda. Sudbina Simpove zgrade zasada ostaje tajna, dok Iskrina ne bi trebalo da bude porušena, već bi trebalo da se ukomponuje sa objektima koji bi tu uskoro trebalo da budu sagrađeni.

Bristol je podignut kao zgrada Osiguravajućeg i kreditnog društva Beogradske zadruge između 1910. i 1912. godine. Sagrađen je u duhu klasicizma, prema projektu Nikole Nestorovića i predstavlja jedan od prvih velikih modernih beogradskih hotela. Danas ima 53 sobe i 11 apartmana.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.