NavMenu

Od 21. septembra ponovo moguć izvoz govedine i mleka iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu

Izvor: eKapija Sreda, 21.09.2016. 15:44
Komentari
Podeli
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da će od srede (21. septembra 2016. godine) ponovo biti dozvoljen izvoz goveđeg mesa, prerađevina od goveđeg mesa i mleka iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu, a kako je rekao, uskoro će biti omogućen i izvoz žive stoke, nakon usaglašavanja tehničkih detalja, navedeno je u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Srpski ministar poljoprivrede Nedimović i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović potpisali su Memorandum o tehničkoj saradnji u oblasti poljoprivrede, a Nedimović je naglasio kako nakon toga neće više biti problema sa izvozom goveđeg mesa. Dokument je potpisan u Palati Srbija.

Branislav Nedimović je istakao da je Srbija na nedavno održanoj međunarodnoj konferenciji u Sofiji dobila pohvale za preduzete mere u borbi protiv nodularnog dermatitisa, odnosno bolesti kvrgave kože goveda, odnosno da je pohvaljena jer je zaštitila evropski prostor od daljeg prodiranja bolesti.

- Ovaj posao je pri kraju, a ono što je važno jeste priča o trgovini - rekao je Nedimović, dodajući da Srbija i BiH moraju da imaju što kvalitetniju ekonomsku saradnju. Prema njegovim rečima, tržište je otvoreno i za suncokret, pa ni tu neće biti prepreka za trgovinu.

- BiH je najveći trgovinski partner Srbije na prostoru CEFTA, a mi ćemo, kako stvari stoje, samo u oblasti poljoprivrede ove godine dostići izvoz od 400 mil EUR. Na strani Srbije će sigurno biti suficit u trgovini veći od 350 mil EUR, a sada smo upravo dogovorili da se naprave kvalitetne procedure, kako bi razmena u oblasti poljoprivrede funkcionisala nesmetano - rekao je Nedimović.


Ministar je podsetio da će otvaranje dva dodatna granična prelaza ubrzati i olakšati trgovinu između dve zemlje, pa tako i poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Ministar Šarović je naveo da se očekuje da nakon zasedanja Lisabonske konferencije ove sedmice, bude dozvoljen i izvoz živih goveda iz Srbije u BiH. Šarović je rekao i da su usaglašena sva sporna pitanja u vezi izvoza pilećeg mesa iz Bih u Srbiju, te ni tu više neće biti barijera.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.