Izvor: Dnevnik | Utorak, 20.09.2016.| 11:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

Bliži se još jedna grejna sezona - Najpovoljnije drvo, najskuplji lož-ulje, butan-gas, struja...

Početak grejne sezone se primakao jer je do 15. oktobra, kada ona zvanično počinje, ostalo manje od mesec dana. U odnosu na prošlu godinu, po svemu sudeći, neće biti velikih promena kada su troškovi za grejanje u pitanju. Što se tiče grejanja preko daljinskih sistema, gotovo da nijedna toplana neće sniziti cenu grejanja, ili će eventualna sniženja biti zanemarljiva.

Grejanje preko toplana uglavnom se plaća tokom cele godine, a greje se šest meseci, pa je za stan od 60 kvadratnih metara račun za grejanje svakog meseca oko 6.000 dinara, što praktično znači da se godišnje na ime tih troškova plati oko 72.000.

Grejanje na struju, sigurno je, biće skuplje jer će od 1. oktobra njena cena biti 3,8% viša, a sigurno je i da će, u odnosu na prošlu grejnu sezonu, u ovoj koja sledi troškovi grejanja na prirodni gas, pre svega za individualna domaćinstva, biti niža jer je taj energent jeftiniji.

Oni koji se greju na struju sigurno znaju da troškovi zavise od nekoliko parametara – vrste peći, vremena korišćenja i potrošnje, kao i da se značajno uvećavaju uz veću potrošnju. Tako treba računati da će za, recimo, 1.200 kilovata i isti broj skupih i jeftinih, mesečni račun, umesto sadašnjih oko 8.300 dinara, biti oko 300 dinara viši.

Međutim, ukoliko se pređe u najskuplju, crvenu tarifu, i potroši 1.601 kilovat, od kojih je 1.000 skupih, a 601 jeftini, račun će biti oko 13.000 dinara mesečno, dok će uz isti broj kilovata, ali 600 skupih i 1.001 jeftini račun biti oko 10.000 dinara.

Naime, prilikom grejanja na struju veoma je važno voditi računa o broju potrošenih kilovata, ali i vremenu kada se struja troši jer je kilovat u crvenoj zoni značajno skuplji nego u plavoj - u toj zoni je oko 5,8 dinara, a u crvenoj oko 17,5. Račun za struju može biti viši ili niži i u zavisnosti od vremena kada se struja troši jer je cena kilovata tokom dana četiri puta viša nego u periodu od 23 sata do 7 sledećeg dana.

Potrošači prirodnog gasa bi ove grejne sezone trebalo da imaju niže troškove grejanja jer je kubni metar sada oko 15% jeftiniji nego prošlog oktobra - sadašnja cena mu je oko 40 dinara, dok je lane koštao oko 46. To znači da će za potrošnju od 300 kubnih metara gasa mesečno račun biti oko 12.000 dinara, umesto lanjskih oko 13.800.

(Foto: YIFANG NIE/shutterstock.com)
Oni koji se greju na čvrsta goriva, ugalj i drva, već sad mogu da kupe ogrev, a sve je više onih koji se odlučuju na to da svoja domaćinstva zagrevaju korišćenjem ogrevnog drveta. Cene uglja i drva zavise od vrste, kao i mesta odakle stiže na stovarište, pa i od mesta u kojima se prodaje, i daleko je jeftiniji ako se kupuje u manjim mestima ili u rudnicima.

Tako se tona drvenog uglja u Novom Sadu prodaje po oko 7.300 dinara, a oko 12.300 dinara košta sušeni lignit "vreoci", tona kamenog uglja "banovići" prodaje za oko 14.000 dinara, dok prostorni metar ogrevnog drveta košta oko 5.000 dinara. Tim troškovima treba dodati i one za prevoz, a kad su drva u pitanju – i za seču, a cene se razlikuju od stovarišta do stovarišta.

Troškovi grejanja domaćinstva zavise od vrste energenta, efikasnosti peći koje se koriste, kao i kvaliteta izolacije stambenog prostora. Tako je već nekoliko godina najpovoljnije zagrevati domaćinstvo ogrevnim drvetom, a najskuplje ukoliko se koristi lož-ulje, propan-butan gas i električna energija direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.