NavMenu

Hrana iz Srbije sve traženija u Rusiji i ZND - Ugovoren izvoz vredan 7 mil EUR

Izvor: eKapija Utorak, 20.09.2016. 15:52
Komentari
Podeli
(Foto: monticello/shutterstock.com)
Kompanije iz Srbije dogovorile su na međunarodnom sajmu prehrambenih proizvoda "Svet hrane" u Moskvi (World Food) nove izvozne aranžmane vredne više od 7 mil EUR, saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS). Najviše se očekuje od plasmana svežeg voća i povrća na tržište Rusije, a primetno je interesovanje ruskih kupaca i za organske proizvode.

PKS i Razvojna agencija Srbije su, organizacijom nacionalnog štanda Srbije, podržale nastup 12 srpskih kompanija, proizvođača svežeg i zamrznutog voća i povrća, mesnih proizvoda, sokova i organskih proizvoda na međunarodnom sajmu "Svet hrane", održanom od 12. do 15. septembra.

Izlagači Nectar, Zlatiborac, Jugprom, Pik Južni Banat, Voćar, ITN, Moravac Z Z, Poslovni sistem Global Sid, Flora Internacional, Ćirić Agro MĐŽ, Mirax Agrar i Agroprom, izlagali su ove godine na dva nacionalna štanda Srbije u sajamskim halama specijalizovanim za voće i povrće, meso i mesne prerađevine.

Trgovinsku razmenu Srbije i Ruske Federacije u 2015. godini obeležila je oscilacija kursa i pad vrednosti rublje, što je direktno uslovilo nesigurnost naplate, otežano planiranje i samim tim značajan pad trgovinske razmene i izvoza i uvoza. Stabilizacija kursa rublje od početka 2016. uticala je na rast trgovinske razmene i srpskog izvoza. Rezultate bilateralne trgovinske saradnje srpskih i ruskih kompanija u prvoj polovini godine obeležio je dinamičan rast srpskog izvoza, uz značajno smanjenje deficita.


Srpski izvoz vredeo je 379,2 mil USD, što predstavlja rast od 18,1% u odnosu na isti period prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je sa 41,5% u 2015. godini povećana na 47,6% u prvoj polovini 2016.

Rast izvoza srpskih prehrambenih proizvoda u prvoj polovini 2016. godine zabeležen je kod svežeg voća - za 74%, kod sira za 27%, a kod svežeg povrća za 23,7%.

Značaj ostvarenih vrednosti srpskog izvoza u Rusiju utoliko je veći ukoliko se uzme u obzir udaljenost tržišta Ruske Federacije - više od 2.000 kilometara, kao i visoki transportni troškovi, koji u velikoj meri utiču na finalnu cenu proizvoda. Srpski proizvod je cenjen, prepoznat kao kvalitetan, ima kupca, a opšti utisak srpske poslovne zajednice je da takav trend treba održati i valorizovati, jer potencijali nisu ni izdaleka iscrpljeni.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.