Izvor: eKapija | Ponedeljak, 19.09.2016.| 15:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

PayPal nema licencu za devizna plaćanja unutar Srbije - Poreska uprava kontroliše transakcije u zemlji

(Foto: paypal.com)
PayPal može da služi domaćim kompanijama i građanima za obavljanje platnog prometa sa inostranstvom, za šta ima licencu Narodne banke Srbije, ali ne i za njihova međusobna plaćanja u domaćem platnom prometu, jer za tu delatnost do sada nije ni podneo zahtev za licenciranje kod NBS, saopštila je NBS povodom pisanja pojedinih medija o poslovanju stranih institucija elektronskog novca u našoj zemlji.

- U članu 10. Zakona o platnim uslugama uređeno je koje finansijske institucije mogu pružati platne usluge u Srbiji (plaćanja između rezidenata), a među njima se nalazi samo institucija elektronskog novca koja ima dozvolu NBS za izdavanje elektronskog novca (domaća institucija elektronskog novca), a ne i strana institucija elektronskog novca, koja prema Zakonu o deviznom poslovanju može rezidentima pružati usluge samo za prekogranična plaćanja - navodi se u saopštenju.

Drugim rečima, da bi rezidentima bilo dozvoljeno da međusobno obavljaju platni promet preko npr. PayPala ili Skrilla, neophodno je da se ove kompanije licenciraju kod NBS kao institucije elektronskog novca.

Do današnjeg dana, PayPal nije podneo zahtev da se licencira kao institucija elektronskog novca kod NBS i stoga, kako se precizira, u ovom trenutku može služiti domaćim pravnim i fizičkim licima za obavljanje platnog prometa sa inostranstvom, ali ne i za njihova međusobna plaćanja u domaćem platnom prometu.

Pružanje platnih usluga je licencirana delatnost svuda u svetu, a omogućavanje da se ove usluge pružaju u Srbiji između rezidenata bez dozvole NBS dovelo bi do paradoksalne situacije u kojoj bi strane institucije elektronskog novca osnovane u državi u kojoj nema regulatornih zahteva bile u daleko povoljnijem položaju u odnosu na domaće institucije elektronskog novca na koje se primenjuje režim ekvivalentan u EU, kažu u NBS.

(Foto: Rido/shutterstock.com)
Kada je reč o rezidenturi korisnika PayPal naloga ili naloga otvorenih kod drugih stranih institucija elektronskog novca, iz NBS ističu da Poreska uprava kontroliše primenu Zakona o deviznom poslovanju kod pravnih lica.

Poreska uprava, u skladu sa Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji, raspolaže neophodnim pravnim i faktičkim mehanizmima da utvrdi da li je određeno plaćanje preko PayPal izvršeno između rezidenata i da u skladu s time podnosi zahteve za pokretanje odgovarajućih postupaka.

Centralna banka je ponovila da prema važećim propisima koji uređuju devizno poslovanje nema smetnji da domaće kompanije i građani Srbije vrše ne samo plaćanje, već i prijem elektronskog novca preko strane institucije elektronskog novca po osnovu elektronske kupoprodaje robe i usluga u inostranstvu, da mogu slobodno da vrše otkup tako ostvarenog elektronskog novca i da prenose sredstva na svoj devizni račun kod banke u Republici.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.