NavMenu

HealthCare Europe iz Rume 99% robe šalje u izvoz - Ove godine očekuje se 12 mil EUR prihoda

Izvor: Novosti Ponedeljak, 19.09.2016. 08:51
Komentari
Podeli
(Foto: Kzenon/shutterstock.com)
Da bi uveli još dve smene za proizvodnju memorijskih dušeka i jastuka kinesko-danskoj fabrici HealthCare Europe u Rumi nedostaje 160 radnika. U potragu za krojačima i šivačima ova kompanija krenula je po sremskim opštinama u nadi da će ih negde pronaći.

Iako ima najveću stopu nezaposlenosti, od 50,03%, iriška opština, na evidenciji Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje nema ovih struka. Da je potrebna pomoć lokalnih samouprava za što brže uvođenje određenih smerova u školama, saglasni su i investitori.

Obućari, šivači, krojači, modelari već duže godina ne mogu da se nađu za potrebe ovih grana industrije. Samo u Rumi, koja ima nekoliko obućarskih pogona, zaposleno je više od 1.000 radnika, ali i pored ovog broja, potražnja za ovom radnom snagom ne jenjava. Fabrika memorijskih dušeka i jastuka, koja trenutno zapošljava 290 radnika, da bi pokrenula drugu i treću smenu, lupom traži šivače i krojače.

- Evidentno je da nedostaje kvalitetna radna snaga. U Rumu je poslednjih godina stiglo nekoliko investitora, koji se bave delatnošću koja pretenduje na baš te struke. Ako ne uspemo da pronađemo odgovarajuću radnu snagu u drugim opštinama, moraćemo sami da organizujemo obuku, da bismo konačno krenuli da radimo punim kapacitetom - kaže Aleksandar Andersen Podravac, direktor HealthCare Europe.

Zbog želje i opredeljenja da smanji listu nezaposlenih, pozivu ove kompanije obradovao se Stevan Kazimirović, predsednik iriške opštine.

- Na našoj evidenciji NSZ je 180 žena sa završenom osnovnom školom, do 45 godina starosti. Svim mesnim zajednicama, mesnim kancelarijama, dostavili smo formulare ove kompanije, pa ako ima zainteresovanih kandidatkinja, za njih bi bila organizovana obuka, kao i prevoz do radnog mesta - ističe Kazimirović da ima nade za ove žene da dobiju radna mesta i uhlebljenje i pored niže stručne spreme.

U fabrici memorijske pene ne kriju kolike su plate. Zarade su u rasponu od 25.000 dinara, do 38.800 dinara, koja je, kako napominje Podravac, isplaćena prošlog meseca.

- Planiramo proširenje pogona za dodatnih 90.000 metara kvadratnih. Onda bismo popunili i plan zapošljavanja, a to znači da bismo za tri godine u pogonima imali ukupno 1.200 radnika - očekuje direktor Podravac, u nadi da će se dotad u škole uvesti deficitarni obrazovni profili.

Fabrika u Rumi proizvodi oko 70 različitih artikala od memorijske pene. Čak 99% robe odlazi u izvoz, a do kraja godine u ovoj kompaniji očekuju da će završiti poslovni bilans sa prihodom od 12 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.