NavMenu

VUČIĆ: Prosečna plata u Srbiji 2017. godine 450 EUR

Izvor: Beta Nedelja, 18.09.2016. 23:36
Komentari
Podeli
Aleksandar Vučić (Foto: Mc.rs)Aleksandar Vučić
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedelju, 18. septembra, da je javni dug Srbije za osam meseci 2016. godine smanjen za 610 mil EUR i iznosi 71,9% bruto domaćeg proizvoda (BDP), a da će privredni rast zemlje ove godine biti najveći u ovom delu Balkana.

Vučić je u intervjuu za RTS rekao da je bilo planirano da učešće javnog duga u BDP-u ove godine bude 78 do 79%. Kako je objasnio, javni dug je smanjen razduživanjem od 410 mil EUR, a 200 mil EUR po osnovu promene kursa dolara i evra.

Prema rečima Vučića, suficit u budžetu Srbije trenutno je 35 milijardi dinara, a privredni rast zemlje za šest meseci ove godine je 2,9%.

- Srbija će imati najveći privredni rast u ovom delu Balkana. Prvi put imamo suficit u trgovinskoj razmeni sa svim zemljama bivše SFRJ, izuzimajući Sloveniju. Izvoz je za 4,5% veći od uvoza - istakao je Vučić.

On je rekao da očekuje da prosečne plate u Srbiji 2017. godine budu 450 EUR, a u 2018. da iznose 500 EUR.

Premijer je istakao i da Srbija može da se takmiči sa drugim zemljama u ekonomiji jer će narednih godina imati privredni rast od najmanje 3% i velike investicije iz inostranstva, pre svega iz Kine i evropskih zemalja.

- Rast od tri odsto godišnje znači oko 1,1 mlrd EUR novostvorene vrednosti, za toliko možemo da se zadužimo bez povećanja javnog duga u odnosu na BDP. Možemo i da povećavamo plate, penzije - rekao je Vučić u intervjuu za RTS.

On je podsetio da je minimalna zarada povećana za 7,43%, što znači da će onima koji imaju najniže plate one porasti za najmanje 8%.

Vučič je rekao da očekuje da iduće godine rast broja turista u Srbiji bude 10%, a na to će uticati izdavanje publikacije o turističkim potencijalima zemlje koja može da se kupi u svim knjižarama u svetu. Naveo je i da je ove godine podeljeno svih 46.000 vaučera za podsticaj domaćeg turizma.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.