NavMenu

Opštine pune budžete skrivenim porezima - "Srbija" košta 474.800 dinara

Izvor: Politika Subota, 17.09.2016. 10:38
Komentari
Podeli
(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
Ako privrednik hoće da uvede gas u svom preduzeću u Zemunu, moraće da plati taksu za priključenje na gasovodu mrežu u iznosu od 300.000 dinara. Ovaj trošak građane će koštati nekoliko puta manje – 90.000 dinara. Takođe, voda je za privredu skuplja za 100% nego za građane, kao i sve komunalne usluge. Ove namete svaki preduzetnik mora da plati, kaže Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku. Čak i kada otpad recikliraju to ne umanjuje cenu ove komunalne usluge. Ovi prihodi idu direktno u lokalne kase, kao i mnoge druge bespotrebne dažbine.

Najmanja republička administrativna taksa iznosi 70, a najveća 748.720 dinara. Ukoliko u nazivu firme ili radnje imate i reč Srbija, to zadovoljstvo država naplaćuje 474.800 dinara, navode u Uniji poslodavaca Srbije.

Za ovu taksu, kao i za veliki broj njih, država ne pruža nikakvu uslugu osim potpisa službenika, uveravaju predstavnici Unije.

Najviše takse, čiji su iznosi šestocifreni plaćaju kompanije koje posluju u sektorima proizvodnje i prometa naoružanja i eksplozivnih materijala, transporta, zaštite životne sredine, rudarstva i autorskih prava. Zanimljivo je da svi privrednici, ma čime se bavili, plaćaju taksu za navodnjavanje. Još interesantnije je da ekološku taksu osim privrede plaćaju i škole, ali samo privatne.

Dragoljub Rajić kaže da u Srbiji ima oko 350 taksi i naknada koje plaćaju privrednici. Pre četiri godine bilo ih je 335, od čega je ukinuto 137. Samo u poslednje dve godine uvedeno je 12 taksi, kažu u Uniji poslodavaca Srbije.

Kada je Beograd prošle godine ukinuo firmarinu malim preduzećima, uveo je ekološku taksu u sličnom iznosu, tako da privrednici nisu osetili nikakvo olakšanje, već je jedan namet zamenjen drugim, uveravaju u Uniji poslodavaca Srbije.

Takođe, takse se značajno razlikuju od grada do grada, a njihovu visinu je često nemoguće predvideti. Recimo, firma čije je sedište u Beogradu za isticanje imena preduzeća godišnje plaća 150.000 dinara, dok njenu ispostavu u Novom Pazaru ovaj namet košta 480.000 dinara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.