Izvor: Novosti | Subota, 17.09.2016.| 10:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pada cena svinjskog mesa - Slabija prodaja naterala trgovce da koriguju cenovnike

(Foto: yamix/shutterstock.com)
Polako pada cena svinjskom mesu! Od petka, 16. septembra, šnicle i krmenadle jeftinije su za 10 dinara po kilogramu, a u odnosu na cene iz jula, kada je došlo do značajnog poskupljenja, svinjsko meso je sada povoljnije za oko 100 dinara! Ukupno, to je pad od 20 do 22%. But bez kostiju u vodećim trgovinskim lancima staje od 450 do 460 dinara.

Posle julskog potresa na tržištu, kada je preko noći svinjski but, zavisno od trgovine, sa oko 400 dinara po kilogramu poskupeo za oko 30%, ovo je pozitivan signal koji ukazuje da će u narednom periodu proizvođači nastaviti da koriguju svoje cenovnike. Tako kažu stručnjaci, koji naglašavaju da je na to uticalo i drastično manja prodaja u mesarama. Od jula ove godine, od kada je došlo do znatnog poskupljenja svinjskog mesa, izrazito je pala prodaja - prema grubim procenama, za oko 25%. Potrošači su umesto papreno skupog svežeg mesa kupovali jeftinije prerađevine i druge vrste mesa, kojima se cena nije menjala.

U trgovinskoj kući Delhaize, u okviru koje posluju Maxi i Tempo, za Novosti su potvrdili da je cena svinjskog mesa u njihovim radnjama od petka povoljnija, ali da to nije kraj pojeftinjenja.

- Svinjski but je u Tempu sada 449, a u supermarketima Maxija posle sniženja cena je oko 459 dinara. Za isti postotak snižena je i cena krmenadli i ostalih kategorija svinjskog mesa, dok se pileće meso prodaje na akciji po 259 dinara za kilogram - objašnjavaju u Delhaizu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.