NavMenu

Srbiji na raspolaganju 180 mil EUR iz IPA fondova

Izvor: RTS Petak, 16.09.2016. 12:11
Komentari
Podeli
(Foto: wael khalil alfuzai/shutterstock.com)
Gotovo deceniju Srbija ima pravo da koristi pretpristupne fondove Evropske unije. Skoro svake godine, naša zemlja na raspolaganju ima oko 200 mil EUR. Međutim, neretko, polovina novca ostane neutrošena, a najveći problem jeste nedostatak kadrova koji znaju da napišu projekte.

Stručnjak za IPA fondove Ognjen Mirić kaže da je 2016. godina bila izuzetno aktivna i da se radilo na nekoliko frontova.

- Jedan od frontova na kojima se radilo je sprovođenje projekata u okviru programa "IPA 2013" i tu je bilo na raspolaganju oko 180 mil EUR - rekao je Mirić i dodao da je rok za ugovaranje tih projekata jun naredne godine.

Pored toga, istakao je Mirić, administracija je radila na pripremi projekata u okviru programa za 2015. i 2016. godinu.

- U ovom trenutku kada bi sabrali alokacije, to je oko 500-600 mil EUR na raspolaganju. Pomenuto je da jedan deo sredstava ostaje neutrošen, to su desetine hiljada evra. Primera radi, projekat od milion evra bude ugovoren za nešto manju sumu od recimo 950.000 EUR, tih 50.000 EUR može da ostane neraspoređeno, što nije problem, problem je ukoliko neki projekat bude odobren a ne bude realizovan - objašnjava Mirić.


On dodaje da će poljoprivrednicima sredstva biti na raspolaganju, ali da procenjuje da do njih neće doći u ovoj godini, već da je realnije da se to desi 2017, pošto treba pripremiti konkursnu dokumentaciju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.