NavMenu

Preduzeće Elektromreža Srbije u 2015. zaradilo od 2,8 milijardi dinara - Za četiri godine u budžet uplaćeno 150 mil EUR

Izvor: N1 Petak, 16.09.2016. 12:21
Komentari
Podeli
(Foto: eps.rs)
U vreme kada većina državnih preduzeća posluje s gubicima, proteklu godinu Elektromreža Srbije poslovala je pozitivno, jer su pre svega, tvrde u tom preduzeću, racionalizovali poslovanje.

Na računu Elektromreža Srbije plus od 2,8 milijardi dinara u 2015. godini. Najveći rezovi napravljeni su u troškovima za službena putovanja održavanju voznog parka, obučavanju zaposlenih, a prihodi su povećani. Zato iz EMS-a, ove godine, u državnu kasu odlazi gotovo 60% profita.

- U poslednje četiri godine, od kada je novo poslovodstvo došlo u Elektromrežu Srbije, EMS je uplatila skoro 150 mil EUR na račun budžeta Republike Srbije i ovo je prva godina od osnivanja EMS-a da eksterni revizor nije imao nikakvu zamerku na finansijsko poslovanje EMS-a. Mi ćemo predložiti da ove godine uplatimo 60% našeg profita tj. oko milijardu i sedamsto miliona dinara - navodi direktor EMS-a Nikola Petrović.

Zamenica generalnog direktora Aleksandra Nauparac objašnjava kako su prihodi povećani.

- Od 2012. do 2016. i dalje radimo na tome intenzivno, svi ovi projekti - rekonstrukcije, remonti na postojećim elementima elektroenergetskog sistema su nam doneli i veliko smanjenje u gubicima u elektroenergetskom sistemu, a to je najvažniji broj u našem bilansu uspeha u toku godine, tako da su gubici smanjeni sa 2,54% na 2,27% od totalnog energetskog konzuma u našoj zemlji - navodi.

(Foto: Goran Parezanović)
Od kraja protekle godine, javno preduzeće Elektromreže Srbije postalo je vlasnik 10% akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema, što je prvi korak širenja EMS-a u regionu.

A Crna Gora je za EMS važna, jer će se kroz nju protezati se i Transbalkanski koridor - projekat vredan 150 mil EUR, koji će spajati tržišta istočne i zapadne Evrope. Ipak, za sada saradnja sa kosovskim operaterom prenosa KOSTT - još uvek bez epiloga - a kočnice su, tvrde u EMS-u, političke prirode.

Briselskim sporazumom je predviđeno da srpskog snabdevača na severu Kosova i Metohije osnuje Zajednica srpskih opština, od čijeg formiranja direktno zavisi i trenutak realizacije dogovorenog u oblasti elektro-energetike.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.