Izvor: Jugmedia | Petak, 16.09.2016.| 12:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

Niško preduzeće E-reciklaža obradilo 8.000 tona elektronskih uređaja

(Foto: Family Business/shutterstock.com)
U prvih sedam meseci ove godine preduzeće E-reciklaža iz Niša recikliralo je 8.000 tona elektronskog i električnog otpada, što je za oko 15% više u odnosu na isti period prošle godine, rekao direktor te firme Ninoslav Milenković.

- Ove godine trebalo bi da recikliramo oko 14.000 tona elektronskog i električnog otpada, dok smo 2015. reciklirali 13.000 tona - kazao je Milenković i istakao da je rast obima reciklaže praćen i rastem broja zaposlenih i širenjem sakupljačke mreže.

E-reciklaža je nedavno zaposlila 50 novih radnika, tako da sada ima u pogonu u Nišu 200 zaposlenih. Skladišni punktovi otvoreni su u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Kako je istakao Milenković, stalni apeli na građane da ne bacaju elektronski i električni otpad već da ga predaju na reciklažu daju rezultate, ali su odlični rezultati postignuti i akcijom podele vaučera koju je E-reciklaža pokrenula u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu.

Milenković je rekao da građani iz pomenuta tri grada prilikom predaje na reciklažu veš mašine dobijaju vaučer od 500 dinara, a prilikom predaje frižidera vaučer od 1.000 dinara.

Milenković je dodao da je plan ovog preduzeća da sakupljanje elektronskog i električnog otpada proširi i na zemlje u okruženju jer ni u jednoj od zemalja u našem susedstvu ne postoji postrojenje za reciklažu električnog i opasnog otpada poput ovog u Nišu koje jedino prilikom reciklaže "izvlači" freon iz rashladnih uređaja.

- Ovaj otpadni freon ide u Nemačku u specijalizovano postrojenje za spaljivanje, jer po direktivama EU njegovo ponovno korišćenje nije dozvoljeno ni u koje svrhe - naglasio je Mileković.

E-reciklaža, dodao je Milenković, izvezla je u Nemačku od početka godine 25 tona freona, a poznato je da freon koji iscuri iz samo jednog frižidera bačenog na deponiju zagadi atmosferu kao jedan automobil za godinu dana.

Milenković je podsetio da se trenutno sav opasan otpad dobijen reciklažom električnih uređaja poput olovnog stakla, kondenzatora i baterija, izvozi na dalji tretman u inostranstvo.
- Otvaranje domaćih firmi za tretman opasnog otrova predstavlja šansu za otvaranje velikog broja novih radnih mesta - rekao je on.

U E-reciklaži podvlače da reciklaža nikada neće moći da bude profitabilna delatnost, ali da je od izuzetnog značaja za očuvanje životne sredine i zdravlja stanovništva. Odnos inputa i autputa u reciklažnoj sirovini, podsećaju, iznosi 100 prema 40, što znači da se ulaganjem 100 dinara rada i sirovina dobija nova vrednost od 40 dinara.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.