NavMenu

U Kragujevcu dve fabrike proizvode priključna vozila - Trigano počeo, Zastava INPRO nastavila proizvodnju

Izvor: Dnevnik Sreda, 14.09.2016. 14:05
Komentari
Podeli
(Foto: bogdanhoda/shutterstock.com)
Iako je krajem prošlog meseca francuskom Triganou prodala opremu za proizvodnju priključnih vozila, Zastava INPRO je nastavila da proizvodi automobilske i prikolice za prevoz čamaca, glisera, stoke i drugog.

U fabrici kažu da planiraju da do kraja ove godine i u prvom kvartalu naredne, proizvedu ukupno oko 1.000, odnosno po 500 priključnih vozila za domaće kupce.

Planiraju i proizvodnju za izvoz, odnosno povratak na rusko tržište, od kojeg su svojevremeno odustali zbog povećanja obima proizvodnje za Trigano. Ta francuska firma je krajem prošlog meseca kupila opremu za proizvodnju priključnih vozila od INPRA i preuzela 160 radnika kragujevačke fabrike.

Francuzi koji su još letos u Srbiji registrovali firmu Trigano prikolice, od 1. septembra su, na oko 4.500 kvadratnih metara pogona Zastave oružje "Sivi dom" započeli sopstvenu proizvodnju priključnih vozila, namenjenih isključivo inostranim tržištima.

Međutim, nedugo potom u Zastava INPRO je, pod istim krovom, odnosno na oko 2.000 kvadrata "Sivog doma", iznova pokrenula proizvodnju priključnih vozila, ali samo za domaće tržište.

U INPRU tvrde da ta fabrika nema nikakvih problema sa Francuzima zbog nastavka proizvodnje priključnih vozila, ali da se suočava sa opasnošću da, kao i ostatak Grupe Zastava vozila, uskoro ode u stečaj. Time bi, ističu, domaća proizvodnja automobilskih i prikolica za druge namene bila ugašena, dok bi oko 140 radnika koji su ostali u INPRU, i koji, pored priključnih vozila, proizvode i metalnu galenteriju, platforme za invalide i drugo, ostali bez posla i egzistencije.

Mnogi od njih najverovatnije trajno, jer polovinu radnika INPRA kako bivših (koji su prešli u Trigano), tako i onih koji su ostali u toj fabrici, čine osobe sa invaliditetom.

Otuda poslovodstvo u poslednje vreme nastoji da u razgovorima sa resornim ministarstvima izdejstvuje da Zastava INPRO dobije status državne fabrike, odnosno svojevrsne zaštitne radionice za zapošljavanje i edukaciju osoba sa invaliditetom, pod državnim patronatom. Istovremeno, poslovodstvo i sindikat INPRA-a pokušavaju i da zadrže poslovni prostor u pogonu "Sivi dom" koji od skora dele sa Trigano prikolicama, ali za razliku od nje, oružarima ne plaćaju nikakav zakup.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

10.05.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Priprema se projekat pretvaranja postojećih 1.000 kilometara autoputeva u pametne autoputeve - Na ulazima u Srbiju biće omogućeno punjenje vodonikom

Na ulazima u Srbiju biće omogućeno punjеnjе vodonikom pošto svе višе kamiona koristi vodonik, Namera države je da se "naši autoputevi i saobraćajnice prilagode vrеmеnu kojе dolazi, a prе svеga еlеktričnim vozilima i drugim vozilima koja koristе altеrnativna goriva", najavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić. On je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.