Izvor: eKapija | Utorak, 13.09.2016.| 12:52

Najviše neispravnih deklaracija u kategoriji bezalkoholnih pića

(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Ispravnu deklaraciju u marketima Srbije ima 68% prehrambenih proizvoda, dok ostalih 32% i dalje ima neki nedostatak, pokazalo je istraživanje koje je sproveo IHIS Nutricionizam u periodu maj-avgust, na uzorku većem od 2.500 proizvoda.

IHIS Nutricionizam je i pre primene sadašnjeg Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju, 2013. godine, uradio slično istraživanje, i tada je konstatovano 66% dobrih deklaracija.

- Posmatrajući statistički, možemo konstatovati da je Pravilnik o deklarisanju uticao na poboljšanje ispravnosti deklaracija prehrambenih proizvoda za samo 2%. S druge strane, evidentan je pozitivan uticaj pravilnika kako na tekstove deklaracija, koje su postale čitljivije i jasnije, tako i na sigurnost pri izboru adekvatnih proizvoda, što je naročito značajno potrošačima koji imaju probleme sa alergenima. Sada se svi alergeni u spisku sastojaka pišu istaknutim, odnosno boldiranim slovima - izjavila je dr Danica Zarić, direktorka IHIS Nutricionizma.

Prema njenim rečima, razloge za malo poboljšanje treba tražiti u tome što je sve ostale pravilnike o kvalitetu određenih kategorija proizvoda trebalo uskladiti sa ovim pravilnikom, ali i brže doneti druge koji će zaokružiti zakonodavstvo hrane.

- Nedostajući pravilnici su, pre svega, Pravilnik o novoj hrani, odnosno hrani koja nije karakteristična za naš region, na primer chia semenke, goji bobice, maca i slični proizvodi, zatim Pravilnik o obogaćivanju hrane vitaminima i mineralima, Pravilnik o nutritivnim i zdravstvenim izjavama i još neki - dodala je dr Danica Zarić.

Istraživanjem je utvrđeno da je najbolje deklarisana kategorija slatkih i slanih konditora, u kojoj je više od 75% ispravnih deklaracija, dok se najviše neadekvatnih deklaracija nalazi u kategoriji hleba i peciva, kao i na proizvodima sa takozvane "zdrave police", gde je ispravno deklarisano tek 52, odnosno 55% proizvoda.

U kategoriji bezalkoholnih pića ima mnogo primera neispravnog deklarisanja i tu je najveći broj grešaka koje prouzrokuju namerno zavođenje potrošača.

Detalji ovog opsežnog istraživanja biće prezentovani na savetovanju "Hrana, ishrana & zdravlje V", koje će se održati 11. oktobra u Beogradu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.