NavMenu

Organska soja u Srbiji gaji se na samo 600 hektara - U 2015. za jednu tonu i do 600 EUR

Izvor: RTV Utorak, 13.09.2016. 15:41
Komentari
Podeli
U organskoj proizvodnji u Srbiji je oko 10.000 hektara. Iako postoje povoljni uslovi za proizvodnju organska soja seje se tek na oko 600 hektara.

Poljoprivrednici u Telečkoj malobrojni su proizvođači koji se u Srbiji bave organskom proizvodnjom soje. Jedan od nih je Jožef Bezdan koji se organskom proizvodnjom bavi sedam godina.

- Ove godine organskom sojom sam zasejao nešto manje od hektara. Soju sejemo svake godine, jer ona predusev za papriku. Imamo zaradu jer cena naših proizvoda nije vezana za cene na našem tržištu - kaže Bezdan

Ono i čemu proizvođači u selu Telečka ne moraju da brinu je plasman, jer sve što proizvedu rade za poznatog kupca u Nemačkoj. Na tom tržištu već godinama prodaju i organsku soju. Ove godine nadaju se i dobrom rodu i dobroj ceni.

Organskom proizvodnjom bavi se 14 proizvođača. Sejemo godišnje oko 60 hektara, a organska soja zauzima oko 20 hektara svake godine. Kolika će biti cena još ne znamo, ali mi smo prošle godine za tonu dobijali 600 EUR, kada su ostali proizvođači dobijali 300-400 EUR - kaže Valeria Balint, predsednica udruženja Ecoland RS iz Telečke.

Proizvođači u Telečkoj sarađuju sa Dunav Sojom na postavljanju sortnih ogleda kako bi se utvrdilo koje sorte daju najbolji prinos i najveći sadržaj proteina.

- U Srbiji je u konvencionalnoj proizvodnji soja se gaji na više od 200.000 hektara. Znači mi imamo dobre proizvođače soje, odlične domaće sorte i postoji interes proizvođača za ovu setvu - kaže Marjana Vasiljević iz Dunav Soja.

Srbija ima dobre uslove za proizvodnju soje, pa se očekuje da će se sve više proizvođača odvažiti i početi organsku proizvodnju soje. Tim pre što proizvodi iz organske proizvodnje postaju sve traženiji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.