NavMenu

Pola godine od privatizacije "Knjaz Miloša"

Izvor: Novosti Utorak, 12.07.2005. 12:57
Komentari
Podeli

Dolaskom novog menadžmenta u aranđelovačku fabriku mineralne vode "Knjaz Miloš", mnogo toga se, poslednjih pola godine promenilo. Uvedena su logistička odeljenja za bolju organizaciju nabavke, proizvodnje i prodaje, startovao je potpuno novi vid distribucije. Zaposleno je 120 novih radnika, kupljeno je više od 100 automobila.

Ulaskom u fabriku, nove gazde nisu zatekle idealnu situaciju - dug prema dobavljačima iznosio je 18,6 mil EUR. Istovremeno, "Knjaz" je 2004. godinu završio sa gubitkom od 4,7 mil EUR, jer je firma lane veći deo vremena provela u iščekivanju privatizacije. Dakle, prvo se krenulo sa finansijama u kompaniji, koja je zahvaljujući i finansijskoj "injekciji", na koju se novi vlasnik FPP "Balkan Limited", odnosno Investicioni fond "Salford" obavezao, brzo stala na noge. Već je uplaćeno 12 mil EUR, a u ovom kvartalu se očekuje uplata od još toliko.

Obaveza koju je novi gazda preuzeo ugovorom o kupovini je 25 miliona evra investicija.I to će biti realizovano sa ove dve tranše takozvane dokapitalizacije. Ali, to je samo početak. Najavljuju se nova ulaganja, sledi osavremenjivanje proizvodnje brendova i osveženje ambalaže.

Veliki iskorak u "Knjazu" je napravljen prelaskom sa pasivne na aktivnu distribuciju. Sada se, po principu regionalne organizacije, na jedan aktivan način opslužuje tržište. Ne čeka se više da neko kome treba roba iz "Knjaza", dođe do njih, nego sami idu "na noge".

Takođe je investirano oko 5 mil EUR u kupovinu frižidera i suncobrana, za ovu sezonu. Na polju marketinga pokrenuta je veoma agresivna marketinška kampanja za glavne brendove - vodu "Knjaz Miloš", "akva vivu", "guaranu", "golf" sokove.


Iako ne postoje precizni podaci, "Knjaz" u Srbiji i Crnoj Gori prodaje oko dve trećine, ukupno svih voda koje se prodaju na tržištu. Dakle, to je jako veliki udeo i dokaz da je voda "Knjaz Miloš" nacionalni simbol i mnogo više od brenda.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

08.05.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Osim pande, u Kragujevcu će proizvoditi još jedan model električnog automobila?

Izvori Radara iz FCA tvrde da su u Preseraj stigli svi alati za izradu delova za karoseriju (patosa, blatobrana, vrata, krovova…) dva električna modela, fijat pande i sitroena eC3. Pre dve godine, 28. aprila 2022. Vlada Srbije potpisala je ugovor sa top menadžmentom multinacionalne kompanije Stelantis o proizvodnji električnih automobila u njihovoj ćerci firmi, Fijat Krajsler automobilima (FCA) Srbija u Kragujevcu. Tada je obelodanjeno da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.