Izvor: Blic | Nedelja, 11.09.2016.| 12:32
Izdvojite članak Odštampajte vest

Svaka druga veća kupovina u hipermarketima je na čekove - Nabavka danas, plaćanje za godinu dana

(Foto: Robert Kneschke/shutterstock.com)
Svaka druga veća kupovina u hipermarketima je na odloženo plaćanje, uglavnom do 180, pa čak i 365 dana, pokazuju analize trgovaca.

Veliki broj potrošača osnovne namirnice pazari na odloženo plaćanje, pa će račun za robu kupljenu ovih dana namirivati debelo iza Nove godine ili čak sledećeg leta.

Trgovci kažu da se svaka druga osoba koja napuni potrošačku korpu odluči da plaćanje odloži što je duže moguće. Pored toga, u prilog teškoj materijalnoj situaciji građana govori i činjenica da prilikom kupovine većina ne popunjava čekove na ceo iznos, već gledaju da to bude bar 1.000 dinara manje.

Odloženo plaćanje ipak ne koristi samo kupcima, već i trgovcima, jer se na taj način održava prodaja.

- U prodavnicama Maxi, Tempo i Shop&Go kupci svakodnevno koriste mogućnost odloženog plaćanja. Oni to najčešće čine u Tempo hipermarketima, pri velikim porodičnim kupovinama, a osim čekovima građana potrošači plaćanje odlažu i korišćenjem kreditnih kartica. U Maxi i Shop&Go prodavnicama plaćanje se može odložiti do 120 dana, a u Tempu do 270 dana - kažu iz kompanije Delhaize Srbija.

Finansijski predah nakon godišnjih odmora i povodom početka pripreme za novu školsku godinu, odnosno odloženo plaćanje, obezbedile su i prodavnice Roda i Idea.

- Mi smo svim svojim potrošačima omogućili da odloženim plaćanjem sačuvaju svoj kućni budžet, pa je tako čekovima građana u Rodi omogućeno plaćanje za 300 dana, bez obzira na iznos kupovine, ili 360 dana za kupovine koje su veće od 6.000 dinara. U Idea prodavnicama je omogućeno 120 dana odloženog plaćanja. Posebna pogodnost odloženog plaćanja obezbeđena je korisnicima platne "super kartice" koji plaćanje mogu odložiti i do 12 mesečnih rata i to bez kamate i naknade - objašnjavaju iz kompanije Mercator S.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.