NavMenu

BOBINAC: I za Srbiju bi bilo dobro da Panasonic preuzme Gorenje

Izvor: Dnevnik Nedelja, 11.09.2016. 11:19
Komentari
Podeli
Franjo Bobinac (Foto: gorenjegroup.com)Franjo Bobinac
Mi smo proizvodnju iz Švedske prebacili u Sloveniju, a iz Slovenije u Srbiju što je dobro za zapošljavanje u vašoj zemlji, kaže predsednik i generalni direktor Gorenje grupe Franjo Bobinac i dodaje da "nije običan i lak proces kada ti zatvaraš neku fabriku i otvaraš neku novu, jer treba da vidiš logistiku, materijale, ljude, mogućnosti".

– Što se poslovne klime tiče; ja sam izuzetno zadovoljan što imamo proizvodnju u Srbiji. Nije bilo lako tada kada smo razmišljali, da li i gde, izvan Slovenije da krećemo u Rusiju, Ukrajinu, neke druge zemlje Zapadnog Balkana. A onda ne slučajno, već analizama došli smo u Srbiju. Neki me pitaju zašto Valjevo, zašto Zaječar, zašto Stara Pazova, a razlozi su različiti, ali smo se dobro osećali gde god smo išli, pa i u ove gradove - objašnjava.

Bobinac dodaje da "tamo gde Gorenje dođe, tamo i ostaje. Kroz ovo vreme poslovanja u vašoj zemlji, svima kažem, i u Sloveniji, da Srbija ima dobru politiku što se tiče stranih investicija".

Kada su u pitanju razgovori sa Panasonicom o preuzimanju većinskog paketa, Bobinac kaže da ta kompanija želi da poveća deo svog vlasništva u slovenačkoj kompaniji.

- Inače s Panasonicom zajedno radimo neke tri godine i udvostručujemo promet s njima, a to je partner koji je došao i rekao da bi želeo da zajedno s Gorenjem raste u Evropi. Ta kompanija na našem kontinentu nema sopstvenu proizvodnju velikih kućnih aparata, a ni jake ekipe za prodaju u pojedinim zemljama - navodi.

On kaže da bi prilika za Gorenje da bude u vlasništvu kompanije Panasonic "bila dobra za grupu Gorenje, za njen rast, za marku, za brži razvoj i još veću proizvodnju".

- Siguran sam da kao što bi ovo partnerstvo bilo dobro za Sloveniju, bilo bi dobro i za Srbiju i za srpsku proizvodnju, jer je jasno da ako se udružujemo to činimo da rastemo više i brže. Brži rast to svako zna donosi više proizvodnje i više radnih mesta, nova zapošljavanja. To je generalni smer, dakle veća prodaja i proizvodnja i u Srbiji, koliko teško je sada reći - dodaje Bobinac.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.