Izvor: Politika | Petak, 09.09.2016.| 12:08
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbiji neophodne reforme za investicije u energetiku - SAD nisu uticale na sudbinu projekta Južni tok

(Foto: ssuaphotos/shutterstock.com)
Zamenica pomoćnika državnog sekretara SAD zadužena za energetiku Meri Vorlik izjavila je da je neophodno da Srbija sprovede reforme kako bi se stvorili ekonomski i poslovni uslovi za privlačenje novih investicija u energetskom sektoru.

Ona je kazala da su prvenstveno potrebna ulaganja u obnovljive izvore energije, jer Srbija ima veliki potencijal za to i iskorišćavanje tih resursa značajno bi pomoglo zemlji.

- Potrebne su promene pravnog okvira, pre svega zakona koji bi omogućavali da se zemlja snabdeva zelenom energijom koja automatski utiče na smanjenje štetnih gasova u atmosferu. Što više koraka napravi u tom pravcu Srbija će biti energetski sigurnija - kazala je Vorlik.

Prema njenim rečima, obnovljivi izvori energije su važna oblast za Srbiju, jer se zemlja obavezala da će do 2020. dobijati 27% energije iz tih izvora.

Ona je dodala i da ohrabruje to što je na nivou države dogovoreno da će doći do postepenog povećanja cene struje, naglasivši da cena struje mora biti tržišna, a taj novac koji se dobije može da se iskoristi za nova ulaganja.

Vorlik je naglasila i da je sa predstavnicima srpske vlade razgovarala o energetskoj bezbednosti i diversifikaciji, koju smatra važnom za Evropu i za region.

- Primetna je zavisnost jugoistočne i centralne Evrope od samo jednog izvora snabdevanja gasom, zbog čega je važno da dođe do promene, odnosno da postoje i različiti izvori, pravci i načini snabdevanja, jer će samo tako će doći do bezbednosti u energetskom sektoru - navela je ona.

(Foto: Reinhard Tiburzy/shutterstock.com)
Vorlik je dodala i da SAD nisu imale nikakvu ulogu u odlučivanju o gradnji gasovoda Južni tok, kao i da je odluka o odustajanju od tog projekta došla od Evropske unije koja je zamolila Bugarsku da prestane sa izgradnjom kako bi se taj projekat usaglasio sa Trećim energetskim paketom i pravilima i regulativama koje važe u EU.

Ona je naglasila i da prioritet Srbije u trenutku kada zemlja gas dobija samo iz jednog pravca preko Ukrajine, treba da bude povezivanje sa bugarskim gasovodom, ali da se razmotri i korišćenje tečnog prirodnog gasa koji stiže iz Amerike i Australije.

Vorlik je istakla da SAD i Evropa snažno podržavaju gradnju terminala na Krku, jer bi taj gas snabdevao jedan deo Evrope i ovaj region, ali da u tom poslu mnogo toga zavisi od hrvatske vlade, a problem je i nedostatak infrastrukture.

Prema njenim rečima, pitanje je i da li bi više novih gasovoda u Evropi zaista odgovorilo potrebama snabdevanja energijom iz više izvora.

- Svaki novi gasovod je nova infrastruktura i zahteva mnogo para. Mi ne smatramo da će Južni tok, Turski tok ili Severni tok 2, to omogućiti. Značajnije je razmišljati o gasovodima koji su nedovoljno iskorišćeni, a već postoje, umesto što govorimo o novim - naglasla je ona.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.