Izvor: eKapija | Četvrtak, 08.09.2016.| 11:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

Petrol najuspešniji u regionu, NIS u Srbiji - Coface predviđa stabilnu ekonomsku aktivnost u jadranskoj regiji u 2016. godini

(Foto: rangizzz/shutterstock.com)
Slovenački Petrol, najuspešnija je kompanija u regionu sa 3114,5 mil EUR prometa pokazuje rang lista Coface Adriatic/Balkan Top 50 za 2015. godinu, koja obuhvata Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju i Sloveniju.

Među srpskim kompanijama najbolje je rangirana Naftna industrija Srbije, koja se sa prometom od 1.641,5 mil EUR, našla na 5. mestu, što je za dve pozicije manje u odnosu na 2014. godinu. Ovo, međutim ne čudi ako se uzme u obzir da je NIS zabeležio pad u prometu za 19, 3%.

Na listi 50 najboljih kompanija nalazi se ukupno 9 iz Srbije. Uz NIS tu su i Elektroprivreda Srbije, Fiat, Mercator, Telekom, Srbijagas, Delhaize, Yugorozgas i Telenor. Najviše kompanija na listi je iz Slovenije (18), Hrvatske (16), BiH (5), pa Makedonije.

Promena u Top 3

Slovenački i hrvatski naftni i gasni giganti odbranili su svoje liderske pozicije. Posle Slovenia Petrol koji je završio 2015. kao najveća kompanija u regionu, na drugom mestu je hrvatska INA. Srpski NIS je sa trećeplasiranog podijuma izbacila slovenačka kompanija za trgovanje električnom energijom GEN-I, a bolju, od sadašnje pete pozicije NIS-a, ima i hrvatski Konzum kao čevrtoplasirani.

Istraživanje Coface pokazuje da se ekonomska aktivnost ubrzala u jadranskobalkanskoj regiji prošle godine. Najjači doprinos došao je iz unutrašnje potražnje, a potrošnja domaćinstva izdvaja se kao glavni pokretač regionalnog razvoja. Izuzetak od ovog pravila je Srbija, koja prolazi kroz smanjenje privatne potrošnje četvrtu godinu za redom, zbog slabog tržišta rada. Iako je stopa nezaposlenosti opala, region i dalje ima dvocifrene nivoe stanovništva bez posla u većini svojih ekonomija.

Peto izdanje rang liste Coface Adriatic/ Balkan Top 50 ne odražava ekonomski rast koji se vidi u regionu (sa ukupnim povećanjem prometa od samo +0,3% na 38,8 milijardi evra). Ukupni neto profit opao je za -10,1% na 1.139 mlrd EUR.

Prihod u sektoru "Minerali, hemikalije, nafta, plastika i farmacija" opao je za -9,3%. Budući da ovaj sektor obuhvata najveće kompanije u regionu, njegova nestabilnost utiče na ukupne rezultate. Sve druge privredne grane prijavile su dobre stope rasta. Potrošnja je povećala promet u sektoru "Nespecijalizovana trgovina" (+11,9%). Ovaj sektor je takođe odgovoran za veliki talas zapošljavanja, sa 9.057 od ukupno 9.446 novih radnih mesta nastalih kod 50 najvećih kompanija u regionu. Ukupna stopa zaposlenosti porasla je za 6,4%.

Predviđanja

Analiza previđa da će ekonomska aktivnost u jadranskoj regiji biti stabilna u 2016. godini.

Rast BDP-a sa dostići 3,0% u Bosni i Hercegovini, 4,0% na Kosovu, 3,5 % u Makedoniji, 3,6% u Crnoj Gori, 2,0% u Srbiji i 1,6% u Sloveniji.

Preuzmite kompletnu analizu Coface Adriatic/Balkan Top 50


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.