NavMenu

Inovacije ključne za buduće investitore - Iskustva nordijskih kompanija mogu doprineti poslovnom okruženju i stimulisati konkurentnost Srbije

Izvor: eKapija Utorak, 06.09.2016. 15:53
Komentari
Podeli
Svih pet nordijskih zemalja nalazi se među osam najboljih država za život, po oceni Svetskog ekonomskog foruma. Razlog je otvoreno društvo, koje karakteriše poverenje, integritet i sloboda.

Nordijske zemlje su najveći pobednici globalizacije, rekao je ambasador Finske u Srbiji, Perrti Ikonen na konferenciji Nordijski inovativni biznis u Srbiji koja je održana danas u Beogradu.

- Nordijsko tržište sa 27 miliona ljudi nije veliko, zbog čega su kompanije da bi uspele razmišljale globalno. Tim putem treba da krene i Srbija. Uloženo je puno napora u reforme društva, i rezultati se mogu videti, a mi ćemo biti partner da Srbija nastavi u tom pravcu – istakao je Ikonen.

Da se u modernom dobu sve bazira na razmeni van nacionalnih granica naglasila je i Jasmina Vignjević, predsednica borda guvernera Nordijske poslovne alijanse, ističući da nordisjka iskustva mogu pomoći Srbniji na putu da bude najkonkurentnija zemlja regiona.

To je posebno primenljivo kod Zakona o elektronskom poslovanju i Zakonu o elektronskim komunkacijama, navela je Vignjević, dodajući i da je ova asocijacija spremna i da da preporuke za pragmatičnu procenu vrednosti inovativnih lekova kako bi se dodatno podstaklo stavljanje novih terapija na pozitivnu listu.

Vignjević je ukazala i na porast trgovinske razmene između nordijskih zemalja i Srbije, koja je u 2015. godini bila za 23% viša u odnosu na prethodnu, dok je u prvih 6 meseci ove godine ona dostigla gotovo 300 mil EUR, sa daljom tendencijom rasta.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da očekuje da će dolaskom novih investitora razmena biti još bolja, ali i da se nada da će Srbija imati mnogo više proizvoda da ponudi nordijskom tržištu.

(Foto: Number1411/shutterstock.com)
Saradnja sa investitorima iz nordijskih zemalja, naglasio je premijer je odlična, navodeći primer švedske IKEA-e.

- Investicija u Bubanj Potoku napreduje 2,3 nedelje brže od predviđenih rokova, a i naplatana rampa će biti izmeštena na vreme.

Dolazak stranih investitora, naglasio je Vučić, treba da podstakne preduzetnički duh, vraćanje radnih navika među građanima Srbije, kao i regionalni razvoj zemlje, dodajući da je svestan da je potrebno da prođe bar 100 godina da se srpski mentalitet približi nordijskom.

Govoreći o primeni novih tehnologija u Srbiji, premijer je skrenuo pažnju da nam pre svega nedostaje znanje.

- Politika subvencija posebno je podsticala razvoj IT sektora i na tome ćemo i ubuduće raditi. Napravićemo nove radne grupe za koje očekujemo da daju željene rezultate – rekao je Vučić, podvlačeći da su promene u obrazovnom sistemu kiljuč uspeha.

U okviru radnog dela konferencije, predstavnici nordijskih kompanija imali su priliku da u otvorenom razgovoru sa premijerom daju svoje preporuke na čemu treba raditi više kako bi Srbija ispratila promene na globalnom tržištu i nastavila reformski proces.

Direktorka Telenora u Srbiji Ingeborg Ofsthus rekla je da je Srbija zemlja hartije i da je neophodna digitalizacija društva i radnih procesa. Tu je posebno istakla potrebu za rešavanjem pitanja elektronskog potpisa, e uprave i prekograničnog protoka informacija, naglašavajući da će to doprineti transparentnijem radu Vlade s jedne i lakšem poslovanju kompanija sa druge strane.


Direktor kompanije IKEA u Srbiji Vladislav Lalić, ukazao je pozitivnu praksu objedinjene procedure i elektronskog izdavanja dozvola.

- Ove dve stavke osim što su doprinele da posle 25 godina započne realizacija investicije robne kuće IKEA u Beogradu, istovremeno daju konkurentsku prednost Srbiji za sve druge investitore.

Lalić je dodao i da su nordijske kompanije spremne da investiraju u projekte društveno odgovornog poslovanja, ali da nedostaje dovoljno dobrih projekata u Srbiji.

- 50% donacija u Srbiji ide državnim ustanovama i tu treba raditi na atraktivnosti projekata. Takođe bih apelovao da se Zakon o porezu na dobit pravnih lica, koji omogućava da se kompanijama koje doniraju odzime 5% od poreza na ukupan prihod kompnije, efikasnije primeni, kako bi se povećao broj donatora.

Današnjem skupu u rezidenciji finskog ambasadora u Beogradu prisustvovali su i Andreja Pavlović (Nordijska poslovna alijansa), Algirdas Krupavicius (Tikkurila) i Predag Radošević (Novo Nordisk), a svi učesnici su se usaglasili da je podrška daljem uvođenju inovacija ključna za buduće investicije.

Nordijska poslovna alijansa je neprofitna organizacija osnovana sa ciljem da postane platforma za razmenu ideja i iskustava nordijske poslovne zajednice u Srbiji. U ovom trenutku broji više od 40 kompanija članica koje posluju u Srbiji.

I.B.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.