NavMenu

Uskoro regulisanje rada na lizing - Novi zakon izjednačava prava svih radnika

Izvor: Tanjug Utorak, 06.09.2016. 15:41
Komentari
Podeli
(Foto: aslysun/shutterstock.com)
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da očekuje da do kraja godine u skupštinsku proceduru bude upućen novi zakon koji će regulisati rad preko agencija za privremeno zapošljavanje radnika, odnosno rad na lizing, ali da to zavisi od dogovora sa sindikatima i poslodavcima.

Vulin je rekao da je to trebalo i ranije uraditi, ali da su postojale određene nesluglasice poslodavaca i sindikata.

- Sam zakonski tekst je blizu kraja, ali kada budemo imali potpunu saglasnost i poslodavaca i sindikata i nas, kao predstavnika države, ući ćemo u javnu raspravu, pa onda krenuti u skupštinsku proceduru - rekao je Vulin.

Novim zakonskim rešenjima, naveo je Vulin, predviđeno je da se izjednače prava i onih koji rade na lizing i onih koji se zapošljavaju na bilo koji drugi način.

- Suštinski problem rada na lizing jeste ukoliko ostavite mogućnost različitog tretiranja radnika za isti posao - kaže Vulin navodeći da rad na lizing ima svoju svrhu, a svrha je da poslodavac u datom trenutku premosti nedostatak radnika.

Ministar je objasnio da poslodavac kada mu je potrebno da dođe do radne snage, bilo zato što je povećan obim rada ili zato što mu je radnik otišao na bolovanje, ne mora odmah da zaključuje novi ugovor o radu već može da jednostavno premosti određenu situaciju dobijanjem novog radnika.

Ali, dodaje, to ne može da bude nauštrb radnika i to ne može da znači da će taj radnik biti u lošijem položaju nego što je bio njegov kolega koga u datom trenutku menja. - Dakle, izjednačavanje položaja radnika ali i svakako ostavljanje mogućnosti poslodavcu da se koristi ovim sredstvima - naveo je Vulin.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.