Izvor: Tanjug | Utorak, 06.09.2016.| 15:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Autoput Niš-Merdare-Priština gotov do 2020. godine - Gradnja Koridora 11 od Surčina do Obrenovca počinje 1. marta

(Foto: Val Thoermer/shutterstock.com)
Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva i saobraćaja Zorana Mihajlović najavila je danas da će projektna dokumentacija autoput Niš-Merdare-Priština biti gotova početkom 2017. nakon čega će početi i njegova gradnja, koja bi trebalo da bude gotova do 2020. godine.

Mihajlović je rekla da je taj autoput veoma važan za povezivanje i razvoj celog regiona kao i da je u železničkom saobraćaju prioritetan projekat modernizacija i elektrifikacija pruge Niš - Dimitrovgrad, s obzirom da je to jedini deo železničkog koridora 10 koji nije elektrificiran.

- Za autoput Niš Merdare krenulo se izradom tehničko projektne dokumentacije što se finansira sredstvima Fonda za zapadni Balkan i gradnja autoputa bi trebalo da bude gotova do 2020. godine - rekla je Mihajlović. Ona je dodala da je ukupna vrednost aktuelnih infrastrukturnih projekata u Srbiji 5,5 mlrd EUR.

Mihajlović je rekla da je će 1. marta početi i gradnja Koridora 11 od Surčina do Obrenovaca, kao i da se pregovara o nastavku obilaznice oko Beograda sa kineskom firmom Sinohydro i azerbejdžanskom Azvirt.

Ona je dodala da bi i gradnja novog Žeželjevog mosta u Novom Sadu, koju finansira EU, trebalo da bude gotova sledeće godine.

Govoreći o autoputeivma u Srbiji, Mihajlović je rekla da u prethodnom periodu nije bilo dobro njihovo održavanje, ali i da će se podizvođači birati po strožim kriterijumima. - Izvođači su do sada birali podizvođače, a na nekim deonicama je bilo i na stotine podozvođača. Moraju stvari da se promene u toj oblasti podzakonskim aktom - naglasila je Mihajlović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.