Izvor: Novosti | Ponedeljak, 05.09.2016.| 17:35
Izdvojite članak Odštampajte vest

Bude se "singerice" na jugu Srbije - Tekstilna industrija beleži rast proizvodnje od 150%

(Foto: aerogondo2/shutterstock.com)
Utihnule "singerice" na jugu Srbije polako se bude. Statistički podaci pokazuju rast od 150% u industriji tekstila u niškom okrugu. Ipak, to je samo privid, jer je prethodnih godina ova oblast tavorila u nerešivim problemima.

Zato su i najsitniji koraci sada džinovski. Ovoliki niški skok proizvodnje ravan je rastu od 2% u razvijenim zemljama. A niske plate švalja, loši uslovi rada i malo obučenih radnika dodatno otežavaju situaciju u tekstilnoj industriji. Tekstilni radnici zarađuju od 25.000 do 30.000 dinara, što je i za standard na jugu Srbije premalo.

Sada za mašinama sedi tek trećina švalja koje su šile pre dve decenije. Najviše radne snage upošljavaju Nemci (Grammer) i Italijani (Benetton). Osim prediva, u niškom kraju nekada su bile zastupljene sve oblasti tekstila, a sada se uglavnom proizvode laka konfekcija, trikotaža, nešto veša i galanterija.

- Podaci su ohrabrujući za sve, ali moramo biti svesni da to nije ni trećina onoga što se nekada proizvodilo - kaže Velizar Tasić, iz Privredne komore koja prati kretanja na teritoriji ne samo Nišavskog, nego i Topličkog i Pirotskog okruga.

- Dobro je što je taj rast stabilan i redovan i što ima nagovešataja da će i dalje rasti. Izdvojilo se desetak kompanija koje upošljavaju od stotinak do hiljadu i po radnika. One uglavnom rade lon poslove, čak 80%, i tek malo za domaće tržište.

Neobično je da prosek u tekstilnoj industriji podiže automobilska industrija, odnosno fabrika Grammer u Aleksincu koja proizvodi automobilske navlake. Upošljava 1.600 radnika i, prema rečima Aleksandra Popovića, svakodnevno proizvede 75.000 proizvoda.

U Benettonu, nekadašnjem Nitexu, zvanično radi 1.400 radnika, a u stvari je u pitanju 11 kooperanata koji rade pod okriljem ovog italijanskog brenda. Solidno posluju domaći Montobene i Manifattura Europea, trikotaža Edi i Ready group, koji proizvodi dečju garderobu.

(Foto: Kzenon/shutterstock.com)
U Svrljigu boje tekstilne industrije brane Kasper i David, a donedavno i Cameleon, koji je, navodno zbog "loše poslovne klime", preselio proizvodnju u Knjaževac. U Babušnici tradicionalno proizvode veš za slovenačku Liscu, u Prokuplju radi Filcara, a u Dimitrovgradu Intertext, grčka firma sa sedištem u Sofiji.

U Privrednoj komori ističu da postoji problem kadrova, ali da se poslodavci "snalaze", jer je velika nezaposlenost. Ističu da su oni koji su nekada radili u tekstilu već pri kraju radnog veka, a da se mladi teško, osim u krajnjoj nuždi, odlučuju za ovaj posao.

I pored tih nedostataka, u malim sredinama poput Dimitrovgrada, Babušnice, Svrljiga ili Prokuplja, ovi pogoni mnogo znače, jer su često jedini koji redovno isplaćuju plate.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.