Izvor: Tanjug/Beta | Nedelja, 04.09.2016.| 11:53

"Mitros" počinje proizvodnju za izvoz u Rusiju - Uskoro ugovori sa 700 domaćih kooperanata

(Foto: Volosina/shutterstock.com)
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je u subotu, 3. septembra, da kompanija Mitros iz Sremske Mitrovice od ponedeljka počinje proizvodnju svinjskog mesa, namenjenu izvozu u Rusiju, a od polovine oktobra kreće sa proizvodnjom, koja će biti izvezena u Evropsku uniju.

Izvoz će početi čim se za to dobiju odgovarajuće dozvole, rekao je Nedimović.

On je, obilazeći ovu kompaniju, u kojoj je u subotu "Dan otvorenih vrata", odnosno otvorena je za posete, istakao da je to primer kako treba da izgleda prerađivačka industrija u Srbiji.

- Ovo je ono o čemu pričamo, prerađivačka industrija kao mesto gde se stvara dodatna vrednost. Interes ovog ministarstva je da se pravi dodatna vrednost, kao i novi kapaciteti na tržištu, ne smo u ovoj industriji nego i u voćarstvu itd - poručio je ministar.

On je rekao da se u "Mitrosu" dnevno preradi 800 komada svinja, a maksimalni kapacitet kojim se teži je 5.000 komada. Kako je navedeno, do kraja septembra planirano je da u Mitrosu bude zaposleno 200 radnika.

Direktor Mitrosa, Ramo Adrović izjavio je da ta kompanija trenutno ima oko 100 domaćih kooperanata.

Prema njegovim rečima, do kraja godine biće potpisani ugovori sa njih 700, kao što je i planirano.

Ramović je agenciji Beta rekao da je broj kooperanata oko 100 jer se radi na tome da u "Mitrosu" što pre bude formiran reproduktivni centar iz koga će prasići biti davani kooperantima na tovljenje.

- Mi smo sada u fazi potpisivanja ugovora s kooperantima i to će se desiti do kraja 2016. godine, kada ćemo formirati svoj tim kooperanata kod kojih ćemo toviti naše prasiće i potom ih kasnije klati - rekao je Adrović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.