NavMenu

Težak položaj poljoprivrednica

Izvor: RTS Subota, 03.09.2016. 09:56
Komentari
Podeli
(Foto: Photographee.eu/shutterstock.com)
Manje od jedan odsto preduzetnica u Srbiji bavi se agrobiznisom. Statistika govori i o teškom položaju poljoprivrednica, čiji je rad u gazdinstvu, kao i u plasmanu proizvoda, najčešće bez primerene nadoknade. Kako uglavnom nisu vlasnice imovine, a često ne donose samostalno ni odluke, retko koja poljoprivrednica postane preduzetnica. Umesto firmi za preradu i plasman mleka, mesa, voća i povrća, radno mesto im je na pijacama. Bez pravnog statusa, nedostupna su im i sredstva države za pokretanje i razvoj biznisa, kao i bankarski krediti.

Ako je motor srpske ekonomije poljoprivreda, motor poljoprivrede je žena. Tako kaže Sandra Tuturilov iz Kikinde. Ima trideset godina, diplomu inženjera stočarstva i 200 grla goveda. Rešila je da umesto mleka, prodaje rolovani sir. Deo sredstava za izgradnju mini-mlekare pokušava da obezbedi preko državnih konkursa za finansiranje projekata.

- Koliko ja znam, žene poljoprivrednice nemaju nikakve benefite. Možda u pojedinim konkursima pri ocenjivanju imaju koji bod više, a ovako nema ništa. Ženama je možda malo teže zato što su nežniji pol, ali ja na gazdinstvu radim sa svoje dve sestre i postižemo, za sada, sve što smo isplanirale - kaže Sandra Tuturilov.

Malobrojna gazdinstva koja su registrovana na žene uglavnom su deo nasledstva i to kada nema muških potomaka. Iako se situacija sa mlađim generacijama menja u korist žena, u nešto starijim domaćinstvima glavnu reč ima muškarac.

- To se sve dogovorimo al' većinom bude kako suprug kaže. On je glava u kući i on odlučuje šta se seje, on radi, ja samo pomažem - navodi Branka Žegarac, poljoprivrednica iz Čente.

Tek sedam od 900 žena u mreži poslovnih žena Srbije bavi se nekom vrstom prerade hrane.

- To govori pre svega o činjenici da žene u Srbiji ovu delatnost obavljaju van registrovanih preduzeća, najčešće u okviru poljoprivrednih domaćinstava i to se na kraju krajeva i vidi pre svega u tome što je plasman tih proizvoda pre svega na zelenim pijacama - kaže Sanja Popović Pantić iz Udruženja poslovnih žena Srbije.

U godini preduzetništva, Ministarstvo privrede je za žene u biznisu obezbedilo povraćaj od 50 odsto uloženog novca i stručnu obuku. Podatke o tome koliko njih planira da novac uloži u proizvodnju hrane još nemaju, za razliku od banaka, iako su tek tri odsto njihovih klijenata žene.

- Vrlo su vredni pažnje, podjednako učestvuju u kompletnoj proizvodnji, podjednako mogu da budu dobri donosioci odluka, podjednako dobro procenjuju šta je to što je dobro da bi se njihovo gazdinstvo unapredilo - kaže Biljana Petrović iz NLB banke.

Na loš položaj poljoprivrednica ne utiču samo ekonomski i patrijarhalni društveni obrasci. Da bi se što više voća, povrća, mesa i mleka preradilo i ušlo u legalne tokove kao slatko, sir ili ajvar, neophodno je da Ministarstvo poljoprivrede što pre donese dugo najavljivani pravilnik o zanatskoj i tradicionalnoj proizvodnji.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.