NavMenu

Male firme u fokusu EBRD i Vlade Srbije - Banka od 2001. pomogla preduzeća sa 18,5 mil EUR donatorskih sredstava

Izvor: Tanjug Petak, 02.09.2016. 12:11
Komentari
Podeli
(Foto: Santiago Cornejo/shutterstock.com)
Direktor EBRD za Srbiju Daniel Berg rekao je da će u njihovom fokusu i Vlade Srbije u narednom periodu biti male firme.

On je naveo da su se predsednik EBRD Suma Čakrabarti i premijer Aleksandar Vučić složili na sastanku da bi u fokusu trebalo da bude mali biznis, "što se slaže i sa strategijom vlade da, kroz razvoj malih firmi, promoviše nove poslove i rast, ali i sa strategijom banke da podrži taj sektor".

Berg je dodao da je na sastanku bilo reči i o tome da se poveća program savetovanja i kreditiranja, linija za energetsku efikasnost, žene u biznisu, konkurentnost, da se to učini u saradnji sa vladom i donatorima.

Rekao je i da EBRD pomaže oko 100 kompanija godišnje, i to kroz tehničku pomoć, zajedničko finansiranje...

Bojana Vukosavljević principal menadžer za program Saveta za mala preduzeća EBRD-a objašnjava da u okviru svog poslovanja EBRD ima i neprofitni deo koji se finansira od strane donatora, a to je program Saveti za mala preduzeća.

- Od kad poslujemo u Srbiji, od 2001. pomogli smo preduzeća sa 18,5 mil EUR donatorskih sredstava. Ono što želimo programom jeste da sektor malih i srednjih firmi unapredimo i podignemo na viši nivo tako da se firme odvaže i investiraju u svoje poslovanje. Takođe, i da, pre nego što uđu u investiciju, unaprede i osnaže svoje unutrašnje poslovanje - objasnila je.

Programi iz oblasti strategije, marketinga, unapređenja sistema kvalteta, ljudskih resursa... sve što je MPS potrebno da ide napred i osnaži, EBRD, kako je kazala, može da podrži. - Tu pomoć pružaju domaći ili strani savetnici. Sve zavisi od veličine firme i potrebe - navela je Vukosavljević.

Degelacija EBRD je u četvrtak, 1. septembra, obišla kompaniju Artinvest, koja se 22 godine bavi distribucijom repromaterijala za proizvodnju nameštaja i radi na opremanju objekata.

Vlasnik Artinvesta iz Stare Pazove Milan Habek rekao je da im su pre dve godine stupili u kontakt sa EBRD.

- Mogu da preporučim ostalima saradnju sa EBRD. Omogućili su da budemo tu gde smo danas - rekao je on.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.07.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Ovo su tri najlepše plaže na Kritu u regiji Hanja – Do grčkih Kariba se teško dolazi, a treća je skriveni biser

Ukoliko tragate za belim peskom i tirkiznim morem, ne morate na Karibe i druge egzotične destinacije – sve to ima Krit, najveće ostrvo u Grčkoj. Od mnoštva plaža – i ogromnih i malenih, i svima poznatih i skrivenih – teško je izdvojiti najlepšu. Ali, ove tri svakako ne bi trebalo da propustite ukoliko ste na Kritu, posebno u regiji Hanje (poslednja je neotkriveni biser) Balos – Do raja se teško stiže Ubedljivo najatraktivnija

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.