NavMenu

MMF potvrdio 4. i 5. reviziju aranžmana sa Srbijom - Oporavak ekonomije prevazišao očekivanja

Izvor: Tanjug/Beta Četvrtak, 01.09.2016. 15:56
Komentari
Podeli
Bord izvršnih direktora MMF-a zaključio je kombinovanu četvrtu i petu reviziju stend baj aranžmana koji ta institucija ima sa Srbijom, uz poruku da je ekonomski oporavak Srbije prevazišao očekivanja.

Zamenik direktora MMF Tao Zeng objasnio je da su do dobrih rezultata doveli napori da se osnaže javne finansije, unaprede strukturne reforme i da se poveća poverenje investitora.

On je, međutim, naveo da pojedine slabosti i dalje ostaju, poput visokog nivoa javnog duga i izazova vezano za dugotrajne strukturne reforme u neizvesnom spoljnom okruženju.

Zeng ističe, a Međunarodni monetarni fond prenosi, da je zato ključna puna implementacija mera predviđenih programom, jer će se tako ojačati temelji za zdrav i sveobuhvatan rast, i stabilizovati javni dug. Bolji fiskalni rezultati, primetio je, nastavili su da se nižu i u 2016. podržani jačom prihodnom stranom i čvrstom kontrolom troškova.

- Izazov je da se održi fiskalno prilagođavanje i da se javni dug preusmeri na silaznu putanju - rekao je Zeng.

Završetak prve faze racionalizacije javnog sektora pomoći će da se održi nivo izdataka za plate u 2016. godini, rekao je on, a dalja optimizacija će biti vođena dubinskim funkcionalnim analizama.

Dok je izvršenje kapitalnih izdataka ove godine poboljšano, mere su potrebne kako bi se poboljšale procene projekata, studije izvodljivosti i analize rizika, i uspostavio jedan "cevovod" za projekte javnih investicija u budžetu.

Govoreći o monetarnoj politici, on je naveo da je oprezna monetarna politika prikladna s obzirom na snažnu fiskalnu konsolidaciju i nisku inflaciju. - Narodna banka nastavlja posvećenost režimu targetiranja inflacije i fleksibilnog kursa, što je dobrodošlo - rekao je on.

(Foto: Ralf Kleemann/shutterstock.com)
Pozitivni momentum u finansijskom sektoru mora da se održi i time što će biti potpuno implementirana strategija za rešavanje nenaplativih kredita, navedeno je u saopštenju. Dodatno, ključno je da se implementira reformska agenda kod državnih finansijskih institucija kako bi se smanjile finansijske slabosti i fiskalni rizici.

- Odlučna implementacija identifikovanih strukturnih reformi je esencijalna za smanjenje fiskalnih rizika i podršku konkurentnosti i rasta. Dok je blo progresa, s jedne strane, puna implementacija kada je reč o restrukturiranju javnih predizeća i ostvarenje planova je neophodno sprovesti, kako bi se izbeglo povećanje fiskalnih rizika i kako bi se postigli ciljevi programa - rekao je on.

Stend baj aranžman vredan oko 1,2 mlrd EUR Srbija je sa MMF-om zaključila u februaru 2015. godine, i od tada su se vlasti izjašnjavale da je to aranžman iz predostrožnosti, te da ne žele da povlače taj novac. Novac, koji Srbija ne povlači i ne troši, postaje raspoloživ u tranšama nakon uspešno završenih revizija. Nakon dve kombinovane revizije Srbiji će biti oslobođeno 608,01 miliona specijalnih prava vučenja, što je oko 761,6 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.