NavMenu

Od 1. oktobra struja skuplja za 3,8% - Prosečno poskupljenje po domaćinstvu 1 EUR

Izvor: Tanjug/Beta Četvrtak, 01.09.2016. 15:57
Komentari
Podeli
(Foto: Goran Parezanović)
Struja za domaćinstva poskupeće od 1. oktobra za 3,8%, najavio je u sredu, 31. avgusta, ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić. On je rekao da prosečno poskupljenje po domaćinstvu iznosi 1 EUR i da će ga građani osetiti na novembarskim računima, ali je pozvao potrošače da uštede taj iznos.

Antić je naveo i da je visina poskupljenja najmanja moguća i da je do toga došlo posle teških pregovora sa međunarodnim finansijskim institucijama. - To je najniža moguća korekcija električne energije koju smo uspeli da dogovorimo i koja je duplo niža od polednjeg zahteva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) - rekao je Antić i dodao da je MMF ranije zahtevao da poskupljenje struje bude dvocifreno, pa zatim 7,7%.

Prema njegovim rečima, radi se o najnižoj korekciji cene električne energije u poslednjih 15 godina, koja će minimalno uticati na račune u domaćinstvima.

Antić je naveo i da će sa novom cenom građani Srbije i dalje plaćati ubedljivo najnižu cenu struje u Evropi i da aktuleno poskupljenje neće imati inflatorni efekat. On je naveo i da će se nastaviti podrška socijalno ugoženim građanima podsetivši da 56.400 domaćinstava koristi besplatne kilovate.

U Srbiji je struja jeftinija nego u Albaniji za 18,7%, za 20% nego u BiH, za 21% nego u Makedoniji, 38,7% nego u Bugarskoj, 43,2% jeftinija nego u Crnoj Gori i čak oko 90,1% nego u Hrvatskoj, naveo je ministar.

On je rekao da će sav novac od poskupljenja struje biti namenjen konsolidaciji elektroenergetskog sistema Srbije, odnosno da to poskupljenje nije "inflatorne prirode".

Veća proizvodnja uglja i struje

U prvih sedam meseci ove godine, u odnosu na isti period 2015. proizvodnja uglja veća je za 6%, a struje 2%, izjavio je Antić. On je rekao i da je proizvodnja uglja posle određenih zastoja u julu ove godine porasla za 3,7% u odnosu na isti mesec prošle godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.