Izvor: Tanjug/Beta | Četvrtak, 01.09.2016.| 15:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Od 1. oktobra struja skuplja za 3,8% - Prosečno poskupljenje po domaćinstvu 1 EUR

Struja za domaćinstva poskupeće od 1. oktobra za 3,8%, najavio je u sredu, 31. avgusta, ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić. On je rekao da prosečno poskupljenje po domaćinstvu iznosi 1 EUR i da će ga građani osetiti na novembarskim računima, ali je pozvao potrošače da uštede taj iznos.

Antić je naveo i da je visina poskupljenja najmanja moguća i da je do toga došlo posle teških pregovora sa međunarodnim finansijskim institucijama. - To je najniža moguća korekcija električne energije koju smo uspeli da dogovorimo i koja je duplo niža od polednjeg zahteva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) - rekao je Antić i dodao da je MMF ranije zahtevao da poskupljenje struje bude dvocifreno, pa zatim 7,7%.

Prema njegovim rečima, radi se o najnižoj korekciji cene električne energije u poslednjih 15 godina, koja će minimalno uticati na račune u domaćinstvima.

Antić je naveo i da će sa novom cenom građani Srbije i dalje plaćati ubedljivo najnižu cenu struje u Evropi i da aktuleno poskupljenje neće imati inflatorni efekat. On je naveo i da će se nastaviti podrška socijalno ugoženim građanima podsetivši da 56.400 domaćinstava koristi besplatne kilovate.

U Srbiji je struja jeftinija nego u Albaniji za 18,7%, za 20% nego u BiH, za 21% nego u Makedoniji, 38,7% nego u Bugarskoj, 43,2% jeftinija nego u Crnoj Gori i čak oko 90,1% nego u Hrvatskoj, naveo je ministar.

On je rekao da će sav novac od poskupljenja struje biti namenjen konsolidaciji elektroenergetskog sistema Srbije, odnosno da to poskupljenje nije "inflatorne prirode".

Veća proizvodnja uglja i struje

U prvih sedam meseci ove godine, u odnosu na isti period 2015. proizvodnja uglja veća je za 6%, a struje 2%, izjavio je Antić. On je rekao i da je proizvodnja uglja posle određenih zastoja u julu ove godine porasla za 3,7% u odnosu na isti mesec prošle godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.