Izvor: Tanjug | Sreda, 31.08.2016.| 08:37
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Koridorima Srbije tvrde da deonica Ljig-Preljina ne kasni zbog njih - Produženje roka tražili još u februaru

(Foto: Val Thoermer/shutterstock.com)
Preduzeće Koridori Srbije objavilo je da je još u februaru obavestilo resorno ministarstvo da je neophodno produženje perioda raspoloživosti zajma za izvođenje radova na deonici Ljig - Boljkovci, Boljkovci - Takovo i Takovo - Preljina.

Koridori su u saopštenju pobrojali niz dopisa kojima su, kako piše, blagovremeno i konstantno upozoravali nadležna ministarstva na neophodnost produženja roka raspoloživosti zajma, kao i da će u suprotnom posledica biti probijanje roka za završetak radova.

Podsećaju da je sporazum o zajmu između Vlade Srbije kao zajmoprimca i Vlade Azerbejdžana kao zajmodavca za finansiranje izgradnje deonica Ljig - Boljkovci, Boljkovci - Takovo i Takovo - Preljina potpisan je 2. februara 2012. godine u Bakuu, a sporazum je postao efektivan 4. maja 2012. sa rokom raspoloživosti od 48 meseci do 4. maja 2016.

- Mi smo dopisom od 24. februara 2016. obavestili Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI) da je neophodno produžiti period raspoloživosti zajma, čime smo jasno ukazali da je to neophodan uslov okončanja projekta. Kopija dopisa dostavljena je i Jedinici za implementaciju infrastrukturnih projekata - piše u saopštenju.

- Prema informaciji dobijenoj od MGSI, Aneks sporazuma o produženju roka raspoloživosti zajma između Srbije i Azerbejdžana usvojen je na sednici Vlade održanoj 7. jula - piše u saopštenju.

Dopisom od 2. avgusta izvođač radova je obavestio investitora i nadzorni organ da usled postojećeg finansijskog raskoraka uzrokovanog neproduženjem raspoloživosti zajma neće biti moguće završiti radove do 25. avgusta 2016. godine.

- S obzirom da zajam do danas nije produžen, izvođač je dopisom od 22. avgusta obavestio Koridore Srbije i Nadzorni organ da je potrebno produžiti rok za završetak radova za najmanje 60 dana, računajući od trenutka kada finansijske obaveze investitora prema izvođaču radova budu u potpunosti izmirene, a koje na 22. avgusta iznose 25.947.042 evra - piše u saopštenju.

Koridori Srbije su dopisom od 26. avgusta odgovorili na zahtev MGSI i ujedno obavestili to ministarstvo o razlozima za probijanje roka usled neprodužavanja perioda raspoloživosti zajma, kao i o ukupnim obavezama prema izvođaču radova na dan 26. avgusta 2016.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.