Izvor: Beta/Tanjug | Sreda, 31.08.2016.| 08:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija uskoro dobija nacionalni savet za bezbednost hrane - Fokus države na razvoju prerađivačke industrije

(Foto: pilipphoto/shutterstock.com)
Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović najavio je u utorak, 30. avgusta, da će vrlo brzo biti formiran nacionalni savet za bezbednost hrane, koji će na naučnoj osnovi sugerisati kako da se ta oblast uredi u Srbiji. On je gostujući kazao da u Srbiji takav savet nije postojao do sada i da je on već oko tog pitanja razgovarao s ministrom zdravlja.

- Ideja nam je da uključimo sve naučne institucije, fakultete i institute, kao i delove potrošača koji su zainteresovani. Sledi nam period kada ćemo donositi nove zakone o bezbednosti hrane i nacionalni savet treba da nam bude mesto gde će se sučeljavati naučna mišljenja, dok će ministarstvo administrirati čitavu priču i pomagati svima kojima je potrebno - kazao je Nedimović.

Najavio je i da će u narednih nekoliko meseci ministarstvo izaći i s predlogom nekih kontrolnih mera u pogledu kvaliteta različitih vrsta poljoprivrednih proizvoda.

Nedimović je odgovarajući na pitanje da li je za genetski modifikovanu hranu (GMO) kazao da je to izuzetno kompleksno pitanje koje zahteva ozbiljnu naučnu raspravu u kojoj svi treba da budu uključeni.
- Nauka u skladu s međunarodnim standardima treba da da odgovor na to pitanje - kazao je ministar.

Dodao je i da će prioriteti Ministarstva poljoprivrede u narednom periodu biti prerađivačka industrija, jer je, kako je naglasio budućnost Srbije u unapređenju prerađivačkih i skladišnih kapaciteta.
- Cilj je da Srbija ne prodaje samo sirovinu, već da je prodajemo kao poluproizvod ili proizvod koji će imati dodatnu vrednost. Sagledavamo budžet u agraru, nadam se da ćemo uspeti da izdvojimo više za investicije - rekao je on.

Nedimović je rekao i da se više od 200 mil EUR implementira direktno kroz subvencije, a da je cilj da to bude i više. - Davanja iz budžeta su velika, ali nisu bila za investicije, a sada je to cilj - kaže on.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.