Izvor: N1 | Utorak, 30.08.2016.| 15:25
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zabrana prometa GMO proizvoda u Srbiji rampa za ulazak u Svetsku trgovinsku organizaciju

(Foto: Twin Design/shutterstock.com)
Genetski modifikovani proizvodi - samo pominjanje takve hrane izaziva oštre polemike i podele u Srbiji. Ne čudi ni interesovanje javnosti za to hoće li biti ukinuta zabrana prometa takvih proizvoda, uspostavljena 2009. godine.

Rampa za promet GMO proizvoda u Srbiji, rampa je i za ulazak Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju.

U Vladi kažu da ukoliko Srbija želi da uđe u Svetsku trgovinsku organizaciju zakonima ne sme da ograničava promet bilo kojih proizvoda, pa tako ni onih genetski modifikovanih. Sa druge strane kažu i da postoje načini da država može da ograniči promet ovih proizvoda, pa čak i da ga onemogući.

Ministar trgovine kaže da Srbija može da postavi uslove koje trgovac mora da ispuni da bi trgovao u Srbiji. Kaže da su na taj način druge zemlje zaustavile na granici GMO proizvode.

- Možete da kažete da su potrebne analize domaćih laboratorija koje će dati ocenu da li taj proizvod može da bude stavljen u promet. Potrebni su sertifikati domaćih instituta da bi mogao da bude u prometu. Možete još deset drugih nalaza da tražite od onog ko prometuje takav proizvod da bi bio stavljen u promet - kaže ministar Rasim Ljajić.

Stručnjak za poljoprivredu Branislav Gulan kaže da bi Srbija trebalo da se proglasi regionom bez GMO hrane.
(Foto: Adisa/shutterstock.com)
- To bi koristilo i za organsku hranu, za povećanje prinosa i prihoda. Međutim, točak istorije je nezaustavljiv. To bi bilo samo usporavanje procesa - dodaje.

Ipak, formalnim ukidanjem zabrane otvara se pitanje može li se u budućnosti dogoditi da se rampa za ove proizvode podigne. Ljajić kaže da dilema "za ili protiv GMO", mora da bude stvar struke.

- Nama o tome komentarišu diletanti. To je vrlo ozbiljno i osetljivo pitanje. Treba razumeti bojazan stanovništva, jer su se svega naslušali, i da ne bismo govorili mi koji možda o tome pojma nemamo, neka govore stručnjaci, genetičari... - navodi Ljajić.

Ekonomske posledice uvoza GMO proizvoda, uveravaju stručnjaci, brzo bi osetili domaći poljoprivrednici, jer su ti proizvodi značajno jeftiniji. Takođe, pitanje gajenja i prometa GMO proizvoda jedno je od najspornijih tačaka pregovora o sporazumo o slobodnoj trgovini SAD i EU.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.