NavMenu

Apple mora da plati Irskoj 13 mlrd EUR poreza - Odluka EU ugrožava ekonomsko partnerstvo sa SAD

Izvor: Tanjug Utorak, 30.08.2016. 13:58
Komentari
Podeli
(Foto: apple.com)
Evropska unija je danas saopštila da je Irska nezakonito odobrila američkoj kompaniji Apple poreske olakšice u iznosu od 13 mlrd EUR i naložila zvaničnom Dablinu da povrati od te kompanije neplaćeni porez, plus kamate.

Komesarka EU za konkurenciju Margret Vestager je tim povodom izjavila da "države članice ne mogu da odobre poreske olakšice odabranim kompanijama. To je protivno propisima EU o državnoj pomoći".

Vestager je navela da je trogodišnja istraga pokazala da je Irska odobravala velikodušne poreske olakšice kompanije Apple tokom niza godina, tako da je korporativni porez koji je ta kompanija plaćala na svoj profit ostvaren u Evropi pao sa 1% iz 2003. godine na samo 0,005% 2014. godine.

Evropska komisija je saopštila da "Irska sada mora da povrati neplaćeni porez za period od 2003. do 2014. u iznosu od 13 mlrd EUR plus kamate".

Irska vlada je na to reagovala saopštenjem u kojem je negirala da je američkom proizvođaču elektronskih proizvoda, kompjuterskog softvera i onlajn usluga odobrila povoljan fiskalni tretman.

Irska i dalje tvrdi da je u ovom slučaju plaćen čitav iznos poreza i da nije bilo državne pomoći. Irska ne sklapa dogovore sa poreskim obveznicima, navodi se u saopštenju vlade u Dablinu.

Irski ministar finansija Majkl Nunan je danas najavio da će zatražiti dozvolu od irske vlade da uloži žalbu evropskim sudovima na presudu Evropske komisije. - Važno je da pošaljemo snažnu poruku da je Irska i dalje atraktivna i stabilna lokacija za dugoročne i značajne investicije. Apple posluje u Irskoj još od osamdesetih godina prošlog veka i zapošljava više hiljada ljudi u gradu Korku - istakao je Nunan.

Apple kritikovao odluku EU

Kompanija Apple kritikovala je danas odluku Evropske unije prema kojoj mora da plati Irskoj 13 mlrd EUR na ime poreskih olakšica. Apple je u reagovanju optužio evropske vlasti da ignorišu međunarodne i irske zakone o porezu i da nastoje da oteraju strane investicije iz Evrope.

Američka multinacionalna kompanija i irska vlada najavili su da će uložiti žalbu. - Evropska komisija je pokrenula napore da ponovo ispiše istoriju kompanije Apple u Evropi, ignorišući irske poreske zakone i preokretajući međunarodni poreski sistem - navela je ta kompanija.

Apple je naveo da se u ovom slučaju ne radi o tome koliko plaća porez, već koja vlada prikuplja taj novac. - To će imati duboke i štetne posledice na investicije i stvaranje radnih mesta u Evropi - naveo je Apple.

Odluka EU ugrožava ekonomsko partnerstvo

Američko Ministarstvo finansija je danas oštro kritikovalo odluku Evropske komisije kojom se američkom tehnološkom gigantu nalaže da naknadno plati rekordni iznos poreza Irskoj, ističući da ta odluka ugrožava bilateralni "duh ekonomskog partnerstva".

- Postupak Komisije bi mogao da ugrozi strane investicije, poslovnu klimu u Evropi, kao i važan duh ekonomskog partnerstva između SAD i EU. Nastavićemo da pratimo razvoj situacije i nastavićemo da sarađujemo sa Komisijom na putu ka našem zajedničkom cilju sprečavanja erozije naših korporativnih poreskih osnovica - navodi se u saopštenju portparola američkog Ministarstva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.