NavMenu

Roboti za male baštenske površine - FarmBot seje, navodnjava, plevi korov...

Izvor: VOA News Utorak, 30.08.2016. 09:56
Komentari
Podeli
(Foto: Alexander Raths/shutterstock.com)
Uzgajanje povrća i začinskog bilja u sopstvenoj bašti bi bilo divno samo kada bismo imali više vremena za to. Jedna kompanija iz Kalifornije želi da pomogne u tome tako što nudi kompjuterski kontrolisane robotičke mašine FarmBot, koje u bašti mogu da obavljaju teške poslove.

U maloj bašti veličine većeg dušeka za spavanje, robotička mašina zvana FarmBot seje seme različitih vrsta povrća. Mašina kontroliše vlažnost zemljišta, navodnjava biljke i plevi korov. FarmBot je samostalni sistem za poljoprivredne radove na malim baštenskim, površinama kaže inovator Rori Aronson.

- Naša idealna mušterija je neko ko voli tehnologiju i ko bi želeo da uzgaja svoje povrće, a za to nema vremena - objašnjava.

FarmBot se prodaje putem interneta i samo u februaru ga je naručilo oko 300 kupaca širom sveta. Aronson kaže da je za instaliranje ove robotičke mašinerije potrebno oko 8 sati. - Ako znate da koristite odvrtač i pratite instrukcije trebalo bi da možete bez problema sami da ga sastavite.

Delovi su napravljeni od aluminijuma, nerđajućeg čelika i plastike izrađene 3D printerom, tako da su otporni na vlagu. Jedna od velikih prednosti FarmBota je to što je pogodan za eksperimentisanje i proširenje. Upotrebom kompjutera, vlasnici će moći da naprave sopstveni program za baštovanstvo.

Gornji deo robotičke mašine, portal, kreće se po šinama ugrađenim na ivicu sanduka, bira i aktivira odgovarajuće alatke … za sađenje,odnosno sejanje, navodnjavanje ili čupanje korova. Aronson kaže da je FarmBot isprobao u svojoj bašti.

Za sada se FarmBot prodaje u samo jednoj veličini, a cena mu je 3.100 USD. Međutim kompanija planira proizvodnju većih robotičkih mašina koje bi mogle da se koriste u manjim staklenicima za uzgoj povrća za prodaju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.