NavMenu

Polovnjaci pojeftinjuju za petinu - Iz Nemačke do 2020. stiže 100.000 korišćenih automobila

Izvor: Blic Petak, 26.08.2016. 11:56
Komentari
Podeli
(Foto: Kichigin/shutterstock.com)
Skoro milion polovnjaka koji će se do 2020. godine pojaviti na nemačkom tržištu oboriće cene polovnih automobila u Srbiji i do 20%. Nemačka se obavezala da se u naredne četiri godine, do 2020. na ulicama te zemlje nađe minimum milion električnih automobila.

Trenutno ih je samo 60.000, pa poznavaoci tvrde da bi pojava 940.000 polovnih automobila u prodaji mogla značajno da poveća ponudu i u Srbiji, ali i da im obori cenu.

Kako procenjuju najveći uvoznici polovnjaka iz Nemačke i prodavci u Srbiji, najtraženiji automobili mogli bi da budu jeftiniji i do 1.000 EUR. Ocena je i da bi bar 100.000 polovnjaka koji se budu pojavili na nemačkom tržištu mogli da završe u Srbiji.

Nikola Borojević, direktor u jednoj kompaniji koja se bavi prodajom polovnih automobila, kaže da je čak 55-60% polovnjaka koji se prodaju u Srbiji uvezeno iz Nemačke, a slede Francuska i Italija. On ocenjuje da bi od milion polovnjaka koji bi se do 2020. godine pojavili na nemačkom tržištu, u Srbiji moglo da završi najmanje 10%.

- Takva ponuda nesumnjivo bi i oborila cenu polovnih automobila, kako u Nemačkoj, tako i u našoj zemlji, i to za oko 10-20% - procenjuje Borojević.

Tako bi se, na primer, "golf 5" star 10 godina praktično prodavao za 500 do 1.000 EUR manje, "golf 4" istog godišta bio bi jeftiniji za 600 EUR, dok bi modeli koji danas koštaju do 2.000 EUR Srbi mogli da pazare po ceni nižoj i do 400 EUR.

Kako bi smanjila emisiju ugljendioksida, najjača ekonomija Evrope planira da do 2030. obustavi prodaju automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Tek odnedavno postoje državne subvencije prilikom kupovine automobila na električni pogon, pa je ocena da bi tokom predstojeće decenije ponuda polovnjaka dodatno jačala u Srbiji, kao i da bi cena ovih automobila trebalo da bude još manja. Trenutno je u Nemačkoj registrovano nekoliko desetina hiljada hibrida i elektromobila u odnosu na čak 30 miliona benzinaca.

Na srpskom tržištu kupci prvo gledaju cenu, pa godište i kvalitet vozila. Zbog toga su najtraženiji korišćeni četvorotočkaši do 2.000 EUR i to iz Nemačke. Pored Opela, u Srbiji su najčešće ponude za polovne modele Volkswagena, Audija i BMW-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

06.05.2024.  |  Građevina

Šta sve kineske kompanije grade u Srbiji?

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je da postoji dosta prostora za nastavak saradnje sa kineskim partnerima i da se sa kineskim kompanijama gradi u oblasti drumskog i železničkog saobraćaja, obnavlja se i izgrađuje kanalizacija. Među najznačajnijim projektima Vesić izdvaja gradnju brze pruge do Subotice, koja će biti završena do novembra i za samo 80 minuta će moći da se stigne od Beograda do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.