NavMenu

Pad prihoda i dobiti kompanija iz indeksa Belex15 - Zarada u prvoj polovini godine 8,4 milijarde dinara

Izvor: Wise broker Četvrtak, 25.08.2016. 13:49
Komentari
Podeli
(Foto: Nonwarit/shutterstock.co)
Članice indeksne korpe Belex15 u prvih šest meseci tekuće godine zabeležile su pad prihoda od 12,2% i dobit nižu za 36,2% u odnosu na isti period prošle godine.

Ukupan prihod 11 kompanija koje sačinjavaju indeks Beogradske berze pao je na 142,9 milijardi dinara, usled niske cene sirove nafte, pada bankarskih prihoda od kamata, te manjeg obima infrastrukturnih radova koji su smanjili realizaciju Energoprojekt holdinga.

NIS je i dalje dominantna članica indeksne korpe, ali je za razliku od prethodnog perioda njegov udeo u ukupnim prihodima ove grupe kompanija pao na 57%. Osim NIS-a, koji je realizaciju smanjio za 21,3%, smanjenje prihoda su zabeležili Energoprojekt (pad od 9,8%) i Messer Tehnogas (smanjenje od 4%). Pad prihoda su registrovale i banke, Komercijalna i AIK, od 9,7% i 7,4%, respektivno.

Ukupan profit članica indeksne korpe pao je na 8,4 milijarde dinara, na šta je najviše uticao NIS čiji je profit oslabio 36,4%, zatim gubitak Komercijalne banke od 2,6 milijardi dinara (jedina članica korpe sa negativnim rezultatom), te smanjenje dobiti Sojaproteina od 92,7%.

Značajniji rast poslovanja u prvih šest meseci, kako prihoda tako i dobiti, zabeležio je Metalac (rast od 19,2 i 33,9%, respektivno), dok su značajno bolji krajnji rezultat ostvarili AIK banka i Tehnogas – rast dobiti od 61 i 64,4%, respektivno.

Znatno bolji rezultat iz redovnog poslovanja zabeležio je i Aerodrom Nikola Tesla, ali je neto dobit u prvih šest meseci bila slabija za 37,2% usled visokih vanrednih prihoda zabeleženih u istom periodu prošle godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.